Maak de beste start

Wijn importeren vanuit Europa

Wijn importeren naar Nederland kan een lastige opgave lijken. Maar maakt u zich hier geen zorgen over. Als u op de hoogte bent van de basisprincipes dan bent u al een heel eind. Vooral in het zuiden van Europa worden er veel uitstekende wijnen geproduceerd. Daarom is het de moeite waard om u te verdiepen in het proces van wijn importeren. Voorkom een extra stap tijdens het inkoopproces: koop de wijn rechtstreeks van de wijnproducent. In dat geval kan Transporteca de wijn rechtstreeks bij u aan de deur bezorgen.

Beginnen met wijn importeren: De eerste stappen

Zoals wellicht bekend produceert Nederland zelf zeer weinig wijn. Dat is de reden dat Nederland vooral veel wijn uit Italië, Frankrijk en Spanje importeert.

Voordat u begint met wijn importeren, moet u eerst een bedrijf opstarten. De volgende stap is om uw bedrijf als importeur te registreren. U kun zich hier inschrijven voor een kvk-nummer zodat u een bedrijf kun opstarten. Om uw bedrijf als importeur van wijn te registreren kunt u hier klikken.

U moet zelf controleren of uw bij de inschrijving van uw bedrijf automatisch een btw-nummer krijgt. U kunt op deze pagina meer informatie vinden.

Het is belangrijk dat u weet tot welke categorie goederen uw geïmporteerde producten behoren. Dan weet u of u btw, belastingen, accijnzen of heffingen op deze goederen moet betalen. Om erachter te komen tot welke categorie uw goederen behoren kunt u dit artikel raadplegen. Daar kunt u de GS-code van de goederen en de belasting- en btw-tarieven vinden.

Als u de GS-code weet dat kunt u uw geïmporteerde goederen bij de douane aangeven. U kunt op deze pagina meer te weten komen over de verschillende categorieën.

Hebt u hulp nodig of hebt u een vraag over de categorie waartoe uw goederen behoren? Dan kunt u een e-mail naar [email protected] sturen.

Als u hulp nodig hebt bij wijn importeren dan kunt u ook contact met een export manager opnemen. Zij kunnen u meer informatie geven over het importeren en verkopen van wijn.

Voor specifieke informatie en de daarvoor geldende Nederlandse wetten, kunt u hier kijken.

wijn importeren

Neem contact op met uw toekomstige leverancier

De volgende stap die u moet nemen bij het wijn importeren is het vinden van mogelijke leveranciers. Daarna kunt u contact opnemen met potentiële wijnleveranciers waar u zaken mee wilt doen. Het kan een goede eerste stap zijn om naar het zuiden van Europa af te reizen. Dan kunt u meteen de wijngaard bezoeken en een persoonlijk gesprek voeren.

Waarschijnlijk zullen wijnproducenten die nog niet naar Nederland exporteren blij zijn met uw voorstel. Veel verschillende wijnmerken zijn namelijk al op de Nederlandse markt vertegenwoordigd. Deze wijnen worden vaak door de kleinere importeurs op de Nederlandse markt gebracht. Als u exclusiviteit wilt dan zult u daarom grote hoeveelheden wijn van de producent moeten importeren. Alleen dan is het voor de exporteur namelijk interessant om een exclusieve importeur te kiezen.

Samenvatting van de btw-voorschriften

Als u goederen uit een ander EU-land importeert dan worden dit ook wel acquisities genoemd. U zult de douane/belastingdienst hiervan op de hoogte moeten stellen. Ook zult u volgens de Nederlandse regels btw moeten betalen.

Hebt u een Nederlands btw-nummer? Dan moet u deze geïmporteerde goederen of acquisities op uw btw-aangifte invullen.
Deze btw staat ook bekend als ‘acquisitiekosten’ en in sommige gevallen kunt u deze kosten terugvragen. Dit is mogelijk als de acquisities in de categorie belastbare leveringen vallen.

In sommige gevallen kunt u de btw op de geïmporteerde goederen ook uitstellen, opschorten, verminderen of terugkrijgen. Voor meer informatie kunt u contact met de Belastingdienst/Douane opnemen.

Ook als u geen geregistreerde wijnimporteur bent dan zult u btw moeten betalen. Maar in dat geval kunt u de btw-tarieven later niet terugvragen.

Voor meer informatie kunt u hier kijken.

Als u nog vragen hebt over de btw dan kunt u deze pagina bekijken. Of u kunt contact met de belastingtelefoon opnemen: 0800 – 0543 (gratis).

Accijnstarieven bij wijn importeren

Over het algemeen hoeft u geen accijns te betalen als u goederen binnen de EU koopt of verkoopt. Op sommige specifieke goederen zoals alcohol en tabaksproducten wordt echter wel accijns geheven. Zo moeten wijnimporteurs bijvoorbeeld accijns betalen op de wijn die ze importeren.

De accijns die op wijn van toepassing is wordt op basis van een aantal zaken bepaald. Dit is bijvoorbeeld mousserend of niet-mousserend, de manier van importeren en het alcohol-volume gehalte. Vaak moet er op mousserende wijn meer accijns worden betaald dan op niet-mousserende wijnsoorten.

Tarieven accijnzen alcohol (voor het laatst bijgewerkt november 2017)

Wijn, niet mousserend; alcoholpercentage ≤8,5% – EUR € 44,18 per hectoliter
Wijn, niet mousserend; alcoholpercentage >8,5% maar ≤15% – EUR 88,36 per hectoliter
Wijn, niet mousserend; alcoholpercentage >15% – EUR 129,81 per hectoliter
Wijn, mousserend; alcoholpercentage ≤8,5% – EUR € 48,25 per hectoliter
Wijn, mousserend; alcoholpercentage >8,5% maar ≤15% – EUR 254,41 per hectoliter
Wijn, mousserend en niet mousserend; alcoholpercentage ≤8,5% – EUR 44,24 per hectoliter
Wijn, mousserend en niet mousserend; alcoholpercentage >8,5% – EUR 88,30 per hectoliter

Als een wijn meer dan 22% alcohol bevat dan behoort deze wijn tot de categorie ‘overige alcoholhoudende producten’. U kunt de berekening voor accijns voor ‘overige alcoholhoudende producten’ hier vinden.

Bijvoorbeeld: u importeert 70 liter wijn met een alcoholpercentage van 37%. Dan ziet de berekening er als volgt uit:

EUR 16,86 x 37 x 70 : 100 = EUR 436,67. Dit is het bedrag aan accijns dat u aan de belastingdienst moet betalen.

Voor de volledige lijst met accijnzen kunt u hier klikken.

Voor meer informatie en hulp bij het importeren kunt u contact opnemen met de belastingdienst douane. Dit is de autoriteit die de importbelasting, accijnzen en btw reguleert.

U kunt ook gratis contact opnemen met de belastingtelefoon. In dat geval kunt u het nummer 0800 – 0543 bellen.

importeren wijn transporteca

Andere handige links voor informatie over wijn importeren en accijnzen

Algemeen overzicht van de Europese Commissie over accijnzen

Handleiding: Wijn naar Nederland importeren

Overzicht Tarieven Accijnzen

Aangifte doen van goederen uit andere EU-landen

Tarieven en vrijstellingen van btw

Btw-tarieven bij het importeren van goederen uit landen buiten de EU

Btw-tarieven bij het importeren van goederen uit EU-landen

Voorbeelden van prijzen bij wijn importeren

Hebt u een wijnproducent gevonden en wilt u van deze exporteur wijn afnemen? Dan is de volgende stap om een transporteur te kiezen die de goederen kan afhalen en bezorgen. Hieronder geven we aantal voorbeelden van prijzen die gelden als u de goederen binnen Europa op pallets wilt vervoeren. U kunt de prijzen eenvoudig op onze website vinden en u kunt het transport hier ook rechtstreeks boeken. Hier geven we alvast een aantal voorbeelden zodat u een idee van het prijsniveau krijgt.

Alicante – Amsterdam
1 halve pallet / 200 kg / 200 flessen
EUR 168

Grosseto – Rotterdam
1 Europallet / 650 kg / 600 flessen
EUR 249

Alsace – Eindhoven
2 Europallets / 1.200 kg / 1.200 flessen
EUR 274

Uit het bovenstaande voorbeeld blijkt dat een hele pallet ten opzichte van een halve pallet een stuk voordeliger is. Er is namelijk een klein prijsverschil tussen een hele en een halve pallet. Aan de andere kant is mogelijk op een hele pallet veel meer flessen te vervoeren.

Dit komt omdat de grootste kostenposten het afhalen, bezorgen en het overslaan van de goederen zijn. Deze kosten moeten altijd betaald worden. Dus het maakt voor deze kosten niet uit of u een halve of bijvoorbeeld drie pallets importeert. Daarom is de eerste pallet altijd het duurst. Voor de helft van de prijs kan er een pallet worden toegevoegd.

Verder worden de prijzen voor wegtransport altijd bepaald op basis van het volume van de goederen. Dit geldt als het totale volume niet meer dan 750 kg is (dit kan per vrachtvervoerder verschillen). Maar wilt u voor het wijn importeren slechts één Europallet gebruiken? Dan is de prijs altijd hetzelfde, ongeacht of u 100 kg of 600 kg importeert.

wijn importeren europa

Wijn importeren voor persoonlijk gebruik

Steeds meer particulieren experimenteren met het importeren van wijn uit Zuid-Europese landen. En ze hebben hier meerdere goede redenen voor. Op die manier kunt u geld besparen en het aanbod is een stuk groter dan in de lokale supermarkt.

Wilt u wijn voor persoonlijk gebruik importeren? Dan worden er twee categorieën onderscheiden. Op basis van de categorie wordt bepaald of u wel of geen accijns hoeft te betalen.

Categorie 1: Particulieren die de wijn zelf vanuit het buitenland naar Nederland vervoeren.
Categorie 2: Particulieren die wijn in het buitenland kopen en het vervoer aan een derde partij uitbesteden.

Wijn is zoals een gezegd een accijnsplichtig product. Maar als de volgende voorwaarden van toepassingen zijn dan kan de wijn btw-vrij naar Nederland worden geïmporteerd:

U vervoert de wijn zelf naar Nederland, bijvoorbeeld in uw eigen auto.
De wijn is uitsluitend voor eigen gebruik, of de wijn is als geschenk bedoeld.
U hebt al belastingen en toeslagen betaald in het land van herkomst.

Tweede categorie

De tweede categorie geldt voor particulieren die de wijn niet zelf vervoeren maar dit door een vervoerder laat doen. In dat geval moet u wel accijns betalen op de wijn die u importeert. De hoogte van dit tarief wordt bepaald op basis van de hoeveelheid wijn en het alcoholpercentage.

Als importeur is het uw eigen verantwoordelijkheid dat u de belastingdienst meldt dat u goederen in het buitenland hebt gekocht. Dan zullen zij ervoor zorgen dat u het juiste tarief aan accijns en belastingen in rekening wordt gebracht. Als de goederen in Nederland aankomen dan moet u deze bij de douane aangeven. Als u belastingen of toeslagen moet betalen dan moet u deze meestal vooraf voldoen.

U kunt hier meer informatie vinden over hoe u uw goederen bij de douane kunt aangeven. Verder kunt u hier meer lezen over het naar Nederland importeren van goederen.

Volumelimieten bij importeren voor persoonlijk gebruik

Voor het importeren van wijn en andere alcoholische dranken zijn een aantal ‘informele’ en indicatieve volumelimieten geformuleerd. Deze worden gebruikt om te bepalen of de wijnimport voor persoonlijke of commerciële doeleinden is bedoeld.

Voor deze beide categorieën geldt dat de indicatieve volumelimiet voor het importeren van wijn voor persoonlijk gebruik 90 liter is. Dit komt overeen met 120 flessen van 75 centiliter. Hiervan mag 60 liter mousserende wijn zijn.

Douanecontrole

In een aantal uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om meer dan deze 90 liter te importeren. Hierbij moet u echter wel kunnen bewijzen dat de wijn alleen voor persoonlijk gebruik is. Bij zo’n grote hoeveelheid is dit vaak zeer lastig te bewijzen.

Voor particuliere importeurs zijn er geen officiële limieten geformuleerd voor het importeren van wijn van EU-landen naar Nederland. Maar de kans is groot dat de douane partijen van meer dan 90 liter wel zal controleren.

De douane kan vermoeden dat u de wijn importeert uit commercieel oogpunt met het doel om de wijn te verkopen. In dat geval zullen ze u staande houden en u zult een aantal vragen moeten beantwoorden. Bijvoorbeeld: de reden van aankoop, hoe u voor de wijn hebt betaald en hoeveel u drinkt.

Als u de douane niet weet te overtuigen dan hebben ze het recht om te stellen dat u accijns en belastingen moet betalen. Zelfs als u de wijn zelf naar Nederland hebt vervoerd. Daarom is ons advies om niet meer dan 90 liter voor persoonlijk gebruik te importeren.

wijn importeren transporteca europa

De transportkosten met anderen delen

Gaat u wijn importeren voor persoonlijk gebruik? Dan is het een goed idee om een pallet met andere importeurs te ‘delen’ zodat u de transportkosten kunt delen. Dan kunnen alle partijen onder de 90 liter blijven en de wijn goedkoop en efficiënt naar Nederland transporteren.

Kiest u ervoor om de transportkosten met andere importeurs van wijn te delen? Dan is het belangrijk dat iedere importeur een eigen factuur voor de wijnimport heeft. Dan is het voor de douane duidelijk dat de pallet uit meerdere zendingen van 90 liter bestaat. Het is ook belangrijk dat de verschillende zendingen die op de pallet staan makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Bijvoorbeeld doordat iedere zending apart is verpakt en van een eigen factuur is voorzien.

De beste vorm van transport voor uw wijnimport

De keuze voor de vorm van transport is altijd een belangrijke keuze. Ongeacht uit welk deel van Europa u wijn wilt gaan importeren. Het lijkt logisch om uw wijn in dozen te verpakken en als pakketjes naar Nederland te verzenden. Maar toch zouden we u dit niet willen aanraden. Dit komt omdat deze pakketten vaak door een koerier worden vervoerd. Dit is een transportdienst die vooral kleine zendingen vervoert en de goederen snel, efficiënt en snel kan bezorgen.

Dit klinkt wellicht als een aantrekkelijke oplossingen maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Als u kiest voor een koeriersdienst dan moet de wijn namelijk een aantal keer worden in- en uitgeladen. En koeriersbedrijven staat erom bekend dat ze ruwer dan andere transporteurs met de goederen omgaan. Dit komt onder andere omdat koeriers de pakketten met de flessen wijn meerdere keren moet inladen en uitladen. Vrachtvervoerders werken daarentegen met gepalletiseerde goederen en gebruiken laadkleppen om de goederen over te slaan.

Gepalletiseerde goederen zijn een stuk stabieler als deze worden vervoerd. Daardoor is de kans op ongelukken en beschadigingen van de goederen een stuk kleiner. Daarom is het verstandig om niet voor een koeriersdienst te kiezen als u breekbare goederen wilt vervoeren. Het is beter om de wijn op pallets te verpakken en een vrachtvervoerder het transport te laten regelen. Dit is zonder twijfel de meest veilige manier om uw flessen wijn te laten vervoeren. Daarom willen we u adviseren om voor deze vorm van transport te kiezen. Daarbij maakt het geen verschil of u een halve of meerdere hele pallets wilt importeren.

Over het algemeen kunnen er op een halve pallet 200 flessen wijn worden vervoerd. Terwijl een hele pallet plaats voor 600 flessen wijn biedt.

wijn importeren transport

Uw wijnimport boeken via Transporteca

Wilt u de wijn importeren als particulier of als bedrijf? Dit proces werkt in beide gevallen nagenoeg hetzelfde en is zeer eenvoudig. Eerst kiest u het type en het aantal pallets dat u wilt laten vervoeren. Daarna selecteert u of u de wijn als particulier of als bedrijf importeert. Hebt u de gewenste transportoptie gevonden? Dan kunt u het transport rechtstreeks online boeken. We vragen u om de gegevens voor het afhalen en het bezorgen van de zending in te voeren. Daardoor kunnen we meteen beginnen met het importeren van uw wijn. De vrachtvervoerder neemt vervolgens contact op met uw leverancier om het afhalen van de goederen af te spreken. Tot slot zullen de goederen worden bezorgd op het adres dat u hebt gekozen.

Als u verdere hulp nodig hebt, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.