5 tips

Verzenden vanuit Ierland

Goederen verzenden vanuit Ierland is niet moeilijk, maar u moet wel met een aantal zaken rekening houden. In dit artikel geven we u 5 tips waar u van kunt profiteren als goederen gaat verzenden vanuit Ierland. Ook geven we antwoorden op de meest gestelde vragen met betrekking tot het transport vanuit Ierland. Op die manier willen we u helpen om het transportproces soepel en probleemloos te laten verlopen.

1. Mogelijkheden om goederen te verzenden vanuit Ierland

Bij het goederentransport van Ierland naar Nederland zijn de algemene handelsvoorwaarden van toepassing die in heel Europa gelden. Binnen de hele Europese is er vrij verkeer van goederen mogelijk. Daarom gelden er geen speciale regels of uitzonderingen als u goederen gaat verzenden vanuit Ierland.

U kunt ervoor kiezen om de goederen per vliegtuig, schip, trein of vrachtwagen te laten vervoeren. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn om goederen te vervoeren, kan het lastig zijn om de transportkosten in te schatten. Dit is namelijk afhankelijk van welke vorm van transport u kiest voor het verzenden vanuit Ierland. Welke vorm van transport voor u het meest voordelig is, hangt ook af van welk soort goederen u wilt vervoeren. Maar de belangrijkste factor is waarschijnlijk de tijd die het kost om de goederen te importeren.

Zoek de prijzen voor het verzenden vanuit Ierland

De snelste optie is om de goederen door een koeriersdienst te laten vervoeren. Maar dit is tevens de duurste optie. Speelt tijd geen grote rol en is er geen haast om de goederen snel te importeren? Dan kan het een goede optie zijn om de goederen door een vrachtvervoerder te laten transporteren. In dat geval is het een goed idee om het transport van tevoren goed te plannen. Hierdoor kunt u namelijk veel geld besparen.

2. Welke vorm van transport moet ik kiezen?

Dit is een belangrijke vraag als u goederen wilt verzenden vanuit Ierland. Hieronder zullen we de verschillende opties voor het transport die u hebt kort bespreken.

Er zijn veel verschillende bedrijven die uw goederen van Ierland naar Nederland kunnen transporteren. Als u een transportdienst bij een vrachtvervoerder boekt dan worden de goederen in de vrachtwagen van de vervoerder getransporteerd. De transporteur kan er ook voor kiezen om het vervoer aan een onderaannemer uit te besteden. In dat geval worden de goederen in een van voertuig die partij getransporteerd. In dat geval gelden nog steeds de voorwaarden die u met de eerste partij hebt afgesproken. Daarnaast profiteert u van de afspraken die de vervoerder met de onderaannemer heeft gemaakt.

Onafhankelijk wegtransport

Een andere optie die u kunt kiezen is een onafhankelijke vervoerder. Dit staat ook wel bekend als een ‘man with a van’ (man met een bestelbus). Dit is namelijk een particulier die over een vrachtwagen of een bestelbus beschikt. Een particulier kan uw goederen naar Ierland vervoeren als diegene de volgende keer naar Ierland moet reizen. Dit is een verleidelijke transportoptie aangezien er vaak lage tarieven in rekening worden gebracht. Maar houd er rekening mee dat er vaak aanvullende kosten bijkomen, zoals bijvoorbeeld tickets voor de pond en brandstofprijzen. Als er tijdens het vervoer iets verkeerd gaat dan is de kans groot dat uw goederen niet verzekerd zijn.

Prijsopgave

Daarom is het een goed idee om verschillende prijsopgaven aan te vragen voordat u een beslissing maakt. Dan kunt u bekijken hoeveel u voor het transport moet betalen en of het goedkoper is om de goederen zelf te vervoeren. Vervolgens kunt u ook inschatten of de transportkosten opwegen tegen de winst die u op de goederen maakt. Daarom willen we u adviseren om eerst alle opties met elkaar te vergelijken voordat u een beslissing maakt. Bent u van plan om in de toekomst meerdere goederen te verzenden vanuit Ierland? Dan kunt u een afweging maken of het voorstel van de onafhankelijke vervoerder voor u voordelig is.

Verzenden vanuit Ierland naar netherland

3. Voorwaarden btw en douanevoorschriften

Als u binnen de grenzen van de EU goederen koopt dan hoeft u geen btw te betalen. U moet natuurlijk wel op de hoogte zijn van de btw-regels als u goederen van uw Ierse leverancier aankoopt.

Als uw bedrijf goederen importeert hoeft u in Ierland dus geen btw (belasting toegevoegde waarde) te betalen. U moet dan wel uw btw-nummer aan uw Ierse leverancier doorgeven. In dat geval moet u een officieel importbedrijf zijn en uw bedrijf moet over een btw-nummer beschikken.

Als u de goederen hebt gekocht dan moet u het btw-bedrag op het btw-formulier invullen. Op het moment dat u de geïmporteerde goederen doorverkoopt dan moet u de btw aan het verkoopbedrag toevoegen. Voor het transport moet u wel btw betalen, ook als u de goederen binnen de EU vervoert.

4. Wie is verantwoordelijk voor welke kosten?

Bij het verzenden vanuit Ierland bent u als importeur voor een aantal zaken verantwoordelijk. Zo moet u zeker weten dat de goederen voldoen aan de Nederlandse kwaliteitsstandaard en dat de goederen legaal zijn. Want als een product in Ierland legaal is, dan betekent dit niet automatisch dat dit in Nederland ook het geval is.

Wie er op welk moment verantwoordelijk is voor de goederen wordt bepaald op basis van de handelsvoorwaarden. Voordat de goederen worden vervoerd spreken de verzender en de ontvanger deze voorwaarden af. De Internationale Handelskamer is verantwoordelijk voor de erkenning van deze voorwaarden, dit zijn de zogenaamde Incoterms. Dit zijn een aantal handelsvoorwaarden die bij internationale handel worden toegepast.

Afhankelijk van deze handelsvoorwaarden wordt bepaald wie op welk moment van het transportproces verantwoordelijk voor de kosten is. Daardoor is er nooit onduidelijkheid en is het altijd duidelijk wie voor welke fase van het transportproces moet betalen.

Verzenden vanuit Ierland

5. Verzekering

Voor wegtransport is vastgelegd dat vrachtvervoerders gelimiteerd verantwoordelijk zijn voor de vervoerde vracht. Deze afspraken zijn gemaakt tijdens de Convention on the Contract for the International Carriage of Goods by Road. Dit komt overeen met een bedrag van EUR 9 per kg vracht die wordt vervoerd.

Is de waarde van uw vracht plus de transportkosten hoger dan de vastgestelde limiet? Dan raden we u aan om een transportverzekering af te sluiten. U kunt in dat geval dus het best een aparte verzekering voor het transport afsluiten. Gaat u goederen verzenden vanuit Ierland en het transport via ons portaal boeken? Dan kunt u een transportverzekering afsluiten voordat u uw bestelling afrondt.

De prijs voor deze verzekering is afhankelijk van de goederen die u wilt vervoeren. Maar over het algemeen ligt de prijs tussen de EUR 17 en EUR 3.334.