Handleiding

Importeren van de EU naar Nederland

Bij het importeren van de EU naar Nederland zijn de randvoorwaarden zeer gunstig. Toch kan het best lastig zijn als u voor het eerst goederen wilt importeren van de EU naar Nederland. Als u goederen wilt importeren zijn er namelijk best veel zaken waar u rekening mee moet houden. Het doel van dit artikel is om alle aspecten te bespreken waar u aan moet denken. Zo bent u goed voorbereid als u wilt importeren van de EU naar Nederland.

De Europese Unie

De Europese Unie is zowel een economische als een politieke unie. Deze unie bestaat uit 28 Europese lidstaten. Samen vertegenwoordigen deze landen het grootste gedeelte van het Europese continent. Daarbij is de Europese Unie de grootste handelspartner ter wereld. Naast de 28 lidstaten is de Europese handelssamenwerking dankzij de EER uitgebreid met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Dankzij bilaterale afspraken is er ook een vergevorderde economische samenwerking met Zwitserland. Toch gelden er een aantal andere voorwaarden dan wanneer u wilt importeren van de EU naar Nederland. Zo horen deze landen niet bij de Europese douane-unie waardoor er andere douanevoorschriften gelden.

importeren van de eu naar nederland

De Europese interne markt

De interne Europese markt is één van de belangrijkste elementen van de samenwerking binnen de EU. Daardoor is er binnen de EU onder andere vrij verkeer van mensen, goederen, kapitaal en diensten mogelijk. Dankzij deze vrijheden kunnen burgers in de EU zich in elk EU-land vestigen. Ook kunnen ze in alle EU-landen vrij reizen, werken en investeren. Maar het meest belangrijk als u wilt importeren van de EU naar Nederland is dat er vrij verkeer van goederen mogelijk is. Dit is één van de grondbeginselen van de Europese Unie.

Vrij verkeer van goederen binnen de EU

Dankzij de interne Europese markt is het met veruit de meeste landen vrij makkelijk om handel te drijven. Zoals gezegd is de interne Europese markt gericht op het bevorderen van internationale Europese handel. Daardoor is het vrij eenvoudig om goederen te importeren van de EU naar Nederland.

In de Europese Unie is vrij verkeer van goederen mogelijk om twee redenen. Zo geldt dat alle grenzen binnen de EU zijn opengesteld voor internationale handel. Als gevolg daarvan gelden er bij het importeren van de EU naar Nederland geen douanebelastingen. Dit betekent dat er in alle 28 lidstaten van de EU dezelfde belastingwetten van kracht zijn.

In de praktijk houdt dit in dat er geen douanebelastingen betaald hoeven te worden op goederen die binnen de EU worden verhandeld. Verder gelden er geen beperkingen op de hoeveelheid goederen die vanuit andere EU-landen geïmporteerd mogen worden. Ook kunnen er op geen enkele andere wijze beperkingen worden opgelegd bij handel tussen verschillende EU-landen. Tot slot geldt dat alle goederen vrij mogen worden verhandeld, ongeacht waar deze goederen zijn geproduceerd.

Beperkingen bij het importeren van de EU naar Nederland

Het is belangrijk dat u weet op welk type goederen er beperkingen van toepassingen zijn. Dit geldt voor producten die op enige wijze invloed kunnen hebben op de gezondheid, het milieu of de openbare veiligheid.
Ook kunnen er aanvullende belastingen in de vorm van accijnzen van toepassing zijn op bepaalde producten. Dit geldt voor producten zoals bijvoorbeeld alcohol en tabaksproducten. U kunt hier meer lezen over accijnzen en invoerrechten.

Vormen van transport als u wilt importeren van de EU naar Nederland

Binnen Europa worden de meeste goederen met een vrachtwagen vervoerd. Omdat er binnen de EU geen grenscontroles zijn, is het vervoer van goederen met een vrachtwagen zeer flexibel. Daardoor kunnen vrachtvervoerders optimaal gebruik maken van hun capaciteit waardoor ze altijd een volledige lading kunnen transporteren. Ook heeft Europa een uitstekend wegennet waardoor goederen binnen de EU snel en makkelijk over de weg kunnen worden vervoerd. Dit is één van de grote voordelen als u goederen wilt importeren van de EU naar Nederland.

vorm van transport

Als u kiest om uw goederen over de weg te laten vervoeren hebt u twee opties. U kunt kiezen voor een vrachtvervoerder of voor een koerier. Welke transporteur voor u het meest geschikt is hangt af van uw wensen. Een vrachtvervoerder kan veel goederen en zware goederen vervoeren. Terwijl een koerier zeer geschikt is voor het versturen van kleinere zendingen zoals een aantal pakjes.

Om uw goederen op de veiligste manier te vervoeren, kunt u uw goederen het best op pallets plaatsen. Dan zijn uw goederen stevig verpakt waardoor de goederen op de beste manier zijn beschermd tegen mogelijke beschadigingen. Een ander voordeel is dat pallets makkelijk door de vervoerder kunnen worden in- en uitgeladen. Als de goederen op pallets zijn geplaatst dan kan er namelijk een vorkheftruck of een palletwagen worden gebruikt.

Verpakken van uw goederen

Kiest u voor het importeren van de EU naar Nederland voor een koerier? Dan is het belangrijk dat u uw goederen op een veilige en professionele manier verpakt. Zo zijn uw goederen tijdens het transport beschermd tegen eventuele beschadigingen. We willen u adviseren om nooit breekbare goederen door een koerier te laten vervoeren. Tijdens het transport moeten de goederen namelijk een paar keer worden in- en uitgeladen. Koeriers staan erom bekend dat ze tijdens dat proces nogal ruw met de goederen omgaan.

Boekt u de dienst voor uw transport op onze website transporteca.nl? Dan worden uw goederen altijd van deur-tot-deur bezorgd. Dit geldt zowel voor diensten van vrachtvervoerders als van koeriers. Dit betekent dat de transporteur uw goederen afhaalt en aflevert op het door u gewenste adres. Daardoor hoeft u uw goederen niet op te halen bij een distributiecentrum. Aan de andere kant heeft de vrachtvervoerder nooit te maken met distributiecentra die geen capaciteit meer hebben.

Voorwaarden bij het laden en lossen van goederen

Kiest voor transport over de weg voor het vervoeren van uw goederen? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden. Zo moet u weten welke voorwaarden uw transporteur heeft met betrekking tot het inladen van de goederen. Bestelt u het transport voor het vervoer van uw goederen bij één van de grote transportbedrijven? Dan beschikken deze transporteurs vaak over het materiaal om de goederen zelf in te laden. Bijvoorbeeld omdat ze beschikken over vorkheftrucks. Als de vrachtwagen een laadklep heeft dan kan deze worden gebruikt voor het laden van de goederen. Aan de andere kant beschikken de kleinere transportbedrijven vaak niet over deze middelen om de goederen te kunnen laden. In dat geval moet u voor het materiaal zorgen zodat de vervoerder de goederen kan inladen. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld een vorkheftruck of een lift huren waarmee de goederen ingeladen kunnen worden.

We raden u aan om eerst te controleren of uw vervoerder over het materiaal beschikt om de goederen te laden/lossen. Daarna kunt u het type transport bestellen dat het meest geschikt is voor de goederen die u wilt verzenden. Dit voorkomt tevens dat de transporteur de goederen komt afhalen en vervolgens onverrichter zake weer moet vertrekken. Dit geldt voor zowel het moment dat de transporteur de goederen moet afhalen als het moment dat de transporteur de goederen bezorgt.

Bereikbaarheid

Verder is het belangrijk om te controleren of de plaats van bestemming voor een vrachtwagen bereikbaar is. Zo zijn er verschillende plaatsen in Europa die onbereikbaar zijn voor een vrachtwagen. Dit geldt bijvoorbeeld voor kleine dorpjes in de Alpen of de Pyreneeën. De toegangswegen naar deze plekken zijn vaak te smal en te bochtig voor een grote vrachtwagen. Daarom moet u weten of de plek waar de goederen moeten worden afgehaald voor een vrachtwagen bereikbaar is. Als dit niet het geval is dan kunt u contact opnemen met de transporteur. Dan kunnen ze ervoor zorgen dat een kleinere vrachtwagen de goederen komt afhalen.

importeren eu landen naar nederland

Voorbeelden van prijzen bij het importeren van de EU naar Nederland

Bij het importeren van de EU naar Nederland duurt het gemiddeld 4-10 dagen voordat uw goederen worden bezorgd. De exacte vervoerstijd is afhankelijk van de afstand die de goederen moeten afleggen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden weer van verschillende verzendingen bij het importeren van de EU naar Nederland. Dit geeft u een idee van de prijzen en de vervoerstijden. Houd er alstublieft rekening mee dat deze prijzen op basis zijn van een deur-tot-deur verzending volgens de EXW voorwaarden. Bij deze prijzen zijn alle kosten voor het transport inbegrepen.

Madrid – Rotterdam
1 Europallet, 1.8 m³, 500 kg
5-7 dagen, EUR 254

Parijs – Eindhoven
2 Europallets, 3.5 m³, 1100 kg
4-6 dagen, EUR 194

Berlijn – Amsterdam
3 Europallets, 5 m³, 1200 kg
4-6 dagen, EUR 245

Milaan – Utrecht (koerier)
1 pakket (0.11 m³, 10 kg)
2-4 dagen, EUR 48

Stockholm – Den Haag (koerier)
3 pakjes (0.3 m³, 51 kg)
2-4 dagen, EUR 178

Weet wat het volume en het gewicht van uw verzending is

Het is altijd goed om te weten op welke manier uw goederen zijn verpakt. Ook is het belangrijk dat u weet van het volume (m³) en het gewicht (kg) van uw verzending is. Als u deze gegevens niet weet dan kan een vervoerder uw geen prijsindicatie geven. De prijs wordt namelijk berekend op basis van het volume en het gewicht van uw verzending. Wilt u zware goederen van de EU naar Nederland importeren? Dan kan dit invloed hebben op de prijs voor het transport van uw goederen.

Europallets hebben bijvoorbeeld een capaciteit van maximaal 700-800 kg per pallet. Het exacte gewicht per Europallet is afhankelijk van de vrachtvervoerder die u kiest. Als dit maximale gewicht wordt overschreden dan heeft dit ook invloed op de berekening van de prijs. Daarom adviseren we u om eerst te controleren wat het volume en het gewicht van uw verzending is. Daarna kunt u een prijsopgave bij een vrachtvervoerder aanvragen. U kunt uw transport voor het importeren van de EU naar Nederland natuurlijk ook op transporteca.nl bestellen.

Bestel uw transport voor het importeren van de EU naar Nederland via Transporteca

Op de website van Transporteca kunt u online uw transport bestellen. Ook geven we een overzicht van alle transportdiensten zodat u deze makkelijk met elkaar kunt vergelijken. Hebt u de gegevens van uw verzending zoals het volume en het gewicht van uw verzending bij de hand? Dan kunt u op onze website transporteca.nl zoeken naar de beste optie voor het transport van uw goederen. Daarvoor kunt u eerst selecteren of u ‘pallets’ of ‘pakjes’ wilt importeren. Hebt u alle zoekvelden ingevuld en op ‘zoeken’ geklikt? Dan krijgt u een lijst met alle transportdiensten te zien die voldoen aan uw zoektermen. Zo kunt u voor elke vervoerder bijvoorbeeld de prijs en de verwachte afleverdatum bekijken.

Als u uw gewenste dienst op onze website hebt gevonden dan kunt u het transport direct bestellen. Als u de betaling hebt voldaan dan wordt vanaf dat moment alles door de vrachtvervoerder voor u geregeld. Zoals bijvoorbeeld het ophalen van de verzending, het inklaren van de goederen en de bezorging van de goederen op het door u gewenste adres.

Als u vragen hebt dan kunt u altijd contact met ons opnemen. We helpen u altijd graag. U kunt ons bereiken op [email protected] of bel: +44 20 3769 6586