Kies de juiste voorwaarden

FOB of EXW?

Moet u bij het verzenden van goederen kiezen voor de FOB of EXB voorwaarden? Voor veel mensen die voor het eerst producten importeren kan dit erg verwarrend en lastig zijn. Er zijn namelijk veel zaken waar u rekening mee moet houden. U moet uiteraard ten eerste weten hoe het importeren van goederen en de bijbehorende voorwaarde werkt.

Daarom moet u weten wat Incoterms inhouden en welke leveranciers u kunt vertrouwen. Als u deze informatie hebt dan kunt u bepalen of FOB of EXW voorwaarden voor u de beste oplossing zijn. In dit artikel leggen we uit wat Incoterms zijn. De voorwaarden die het meest worden gekozen zijn FOB en EXW. Als u goederen vanuit een ander continent wilt importeren is het belangrijk dat u weet wat deze voorwaarden inhouden. Dan kunt u beslissen of u goederen volgens de FOB of EXW voorwaarden wilt vervoeren.

Internationale handelsvoorwaarden

De International Chamber of Commerce (Internationale Handelskamer) heeft een aantal regels opgesteld die gelden bij internationale handel. In deze zogenaamde Incoterms worden de rechten en plichten van de koper en de verkoper beschreven. Dit zijn standaardregels die gelden bij het importeren en exporteren van goederen en worden over de hele wereld erkend. In deze Incoterms wordt beschreven wanneer het eigendomsrecht over de goederen van de leverancier naar u wordt overgedragen. Op het moment dat u eigenaar van de goederen bent dan veranderen er namelijk een aantal zaken. Dan bent u namelijk verantwoordelijk voor de goederen als deze zoek of beschadigd raken.

Ook heeft de verandering van eigenaar invloed op de transportkosten. Koopt u producten bij een winkel die bij u in de buurt is gevestigd? Dan is de overdracht van het eigendomsrecht minder belangrijk. Maar koopt u bijvoorbeeld goederen van een fabrikant die aan de andere kant van de wereld is gevestigd? Dan kan het transporteren van de goederen meerdere weken in beslag nemen. Daarom is het in dat geval zeer belangrijk dat u precies weet wanneer het eigendomsrecht wordt overgedragen.

Hoe dit proces werkt kunnen we illustreren aan de hand van de onderstaande afbeelding: Op de afbeelding kunt u zien wanneer u en wanneer de leverancier verantwoordelijk is voor de goederen en de kosten. Als uw leverancier hier verantwoordelijk voor is dan is het gedeelte blauw gemarkeerd. Als u verantwoordelijk bent voor de goederen en de kosten dan kunt u dat zien aan de rode kleur. Wanneer het eigendomsrecht en de verantwoordelijkheid wordt overgedragen is afhankelijk van de voorwaarden die u met de leverancier afspreekt. Dit hangt er bijvoorbeeld van af of u kiest voor FOB of EXW voorwaarden.

FOB of EXW

Free on Board (FOB)

FOB is een afkorting voor ‘Free On Board’ en is een manier van deur-tot-deur transport. Spreekt u met de leverancier af om de goederen volgens de FOB voorwaarden te vervoeren? Dan is de leverancier verantwoordelijk voor alle lokale transportkosten. Dit betekent dat de leverancier de transportkosten betaalt om de goederen naar de haven of luchthaven te vervoeren. Ook betaalt de leverancier voor de overslag en het inklaren van de goederen bij de haven of luchthaven van vertrek. Daarom moet u een vrachtvervoerder vinden die uw goederen van de haven of de luchthaven naar Nederland kan vervoeren. Want vanaf dat moment bent u verantwoordelijk voor de goederen en de transportkosten. U bent verantwoordelijk voor de kosten vanaf het moment dat de goederen op de boot of in het vliegtuig zijn geladen.

Zoals gezegd bent u verantwoordelijk voor het vinden van een vrachtvervoerder die de goederen naar Nederland vervoert. Maar de leverancier of de fabrikant is verantwoordelijk voor alle transportkosten in het land van herkomst. Het is mogelijk dat uw leverancier uw keuze voor een bepaalde vervoerder probeert te beïnvloeden. Vaak gebeurt dit zodat de leverancier minder kosten voor het lokale vervoer heeft. Houd er in dat geval rekening mee dat alleen u bepaalt welke vervoerder u kiest. Wilt u goederen importeren volgens de FOB voorwaarden? Dan verrekent de leverancier de kosten voor het lokale transport op uw factuur. Soms is dit bedrag hoger dan de kosten voor het lokale transport. Op die manier loopt de leverancier geen risico om geld te verliezen.

Ex Works (EXW)

EXW is een afkorting voor ‘Ex Works’ en is een vorm van deur-tot-deur transport. Als u goederen importeert volgens de EXW voorwaarden dan bent u verantwoordelijk voor het gehele transportproces. Dan bent u verantwoordelijk voor het vervoer van de goederen vanaf het adres van uw leverancier naar uw Nederlandse adres. Daarom moet u een vrachtvervoerder kiezen die het transport van uw goederen kan regelen. Als u een transportdienst kiest dan moet u met een aantal zaken rekening houden. Let er bijvoorbeeld op dat de kosten voor het inklaren van de goederen bij de prijs zijn inbegrepen. Dit geldt voor het inklaren van de goederen in het land van herkomst en het land van bestemming.

Beide voorwaarden (EXW of FOB) worden alleen gebruikt bij het importeren van goederen en hebben meerdere overeenkomsten. Er zijn echter ook een aantal duidelijke verschillen als u kiest voor FOB of EXW voorwaarden. Bij de EXW voorwaarden bent u verantwoordelijk voor alle kosten voor het transport naar Nederland. Terwijl u bij de FOB voorwaarden alleen verantwoordelijk bent voor de kosten vanaf het moment dat de goederen op de boot of in het vliegtuig zijn geladen. Uw leverancier is dan verantwoordelijk voor de lokale transportkosten in het land van herkomst.

incoterms

Voorbeeld van FOB voorwaarden

Uw leverancier is gevestigd in Lonavala, India. Deze plaats bevindt zich ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van Mumbai. Uw leverancier is verantwoordelijk voor de lokale transportkosten. Verder spreekt u af dat u de goederen koopt onder de voorwaarden ‘FOB Mumbai’.
Dan is de leverancier verantwoordelijk voor de transportkosten van zijn adres in Lonavala naar de haven in Mumbai. Ook is de leverancier verantwoordelijk voor de kosten voor het overslaan en het inklaren van de goederen. Op het moment dat de goederen aan boord van het schip zijn dan wordt de verantwoordelijk over de goederen overgedragen. Dan is de vrachtvervoerder die u hebt gekozen eigenaar van de goederen en verantwoordelijk voor de transportkosten. De vrachtvervoerder is er dan verantwoordelijk voor om deze goederen naar Nederland te transporteren.

Voorbeeld van EXW voorwaarden

Ook in dit voorbeeld is uw leverancier in Lonavala, India gevestigd. In dit geval wil uw leverancier de lokale transportkosten echter niet betalen. Daarom spreekt u af om de goederen volgens de voorwaarden ‘EXW Lonavala’ te kopen. Dit betekent dat u verantwoordelijk bent voor alle transportkosten. Dus ook voor het afhalen van de goederen bij de leverancier en voor het inklaren van de goederen. In dit geval geldt dit voor de kosten voor het inklaren van de goederen bij de haven van vertrek. Bij deze voorwaarden is de vrachtvervoerder die u hebt gekozen verantwoordelijk voor het hele transportproces van India naar Nederland.

Welke handelsvoorwaarden zijn het meest gunstig voor mij – FOB of EXW?

Er is geen eensluidend antwoord op deze vraag. Beide Incoterms hebben voor- en nadelen afhankelijk van de goederen die u wilt verzenden. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van deze twee voorwaarden. Zo kunt u makkelijk zien of de FOB of EXW voorwaarden voor u het meest voordelig zijn.

Voordelen van FOB

In veel gevallen kunt u geld besparen als u kiest voor de FOB voorwaarden. Dan is de leverancier er verantwoordelijk voor dat de goederen naar de haven worden vervoerd en worden ingeklaard. Vaak kan een leverancier dat tegen lagere kosten doen dan een vrachtvervoerder. Daardoor zijn de totale transportkosten voor het vervoer bij FOB voorwaarden vaak lager zijn dan bij EXW voorwaarden. Dit geldt zowel voor u als voor uw leverancier. Deze voorwaarden worden het meest gekozen bij LCL verzendingen. Er zijn bij FCL verzendingen namelijk geen financiële voordelen voor het vervoer van de leverancier naar de haven.
U hoeft in dat geval niet te zorgen voor de benodigde documenten in het land van herkomst. De leverancier is er verantwoordelijk voor dat de goederen in het land van vertrek door de douane worden ingeklaard.
Bij de meeste Nederlanders vrachtvervoerders kunt u snel en makkelijk een prijsopgave aanvragen.

Nadelen van FOB

U kunt in de situatie komen dat uw leverancier niet voor de lokale transportkosten wil betalen. Dit is vervelend omdat dit volgens de FOB voorwaarden wel is afgesproken.
Mogelijk vraagt uw leverancier een hogere prijs voor de lokale transporten, zo vermindert de leverancier zijn financiële risico. Maar dit is nadelig voor u omdat de totale transportprijs voor u omhoog gaat.

FOB voordelen

Voordelen van EXW

Goederen die volgens EXW voorwaarden worden gekocht zijn vaak iets minder duur dan goederen die volgens FOB voorwaarden worden gekocht. Dit komt omdat de leverancier een totaalprijs maakt waarbij er meerdere kosten bij de prijs zijn inbegrepen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het transport naar de haven en het overslaan en inklaren van de goederen.
U hebt volledige controle over de goederen en de transportkosten, vanaf het beginpunt tot de bestemming.

Nadelen van EXW

Het is meestal goedkoper om goederen volgens de EXW voorwaarden te kopen. Maar de transportkosten gaan wel omhoog aangezien u verantwoordelijk bent voor het gehele transport. Dit geldt voor het transporteren van de goederen van het adres van de leverancier naar uw adres in Nederland.
U bent er verantwoordelijk voor dat de goederen worden ingeklaard. Daarom moet u er zeker van zijn dat uw leverancier een geregistreerde exporteur is (indien van toepassing).
Als u een vrachtvervoerder zoekt dan moet deze vervoerder de goederen van deur-tot-deur (EXW) kunnen bezorgen. Ook moet de vrachtvoerder weten hoe hij ervoor kan zorgen dat de goederen door de douane worden ingeklaard.

Weet wat de totaalprijs is om de goederen naar Nederland te importeren

Wilt u weten welke Incoterm (bijvoorbeeld FOB of EXW) voor u het meest voordelig is? Dan is het verstandig om eerst alle voor- en nadelen af te wegen voordat u met bepaalde voorwaarden akkoord gaat. Om uit te zoeken wat voor u de voordeligste optie is moet u eerst de totaalprijs berekenen. Met de totaalprijs bedoelen we alle kosten vanaf het moment van aankoop totdat de goederen in Nederland zijn aangekomen. Dit zijn kosten zoals aankoopprijs, transportkosten, transportverzekering, belastingen en douanekosten.

Deze kosten zijn niet bij elk transport van toepassing. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het land van herkomst en welke voorwaarden voor transport (Incoterms) er zijn afgesproken. Maar alle hierboven genoemde kosten moeten wel worden gezien als een onderdeel van de totaalprijs.

De totaalprijs geeft u een goed overzicht van alle kosten bij het importeren van goederen. Op basis van de totaalprijs kunt u bepalen welke Incoterm voor u het meest voordelig is. In dit geval betekent dit dus de Incoterm waarmee u de meeste omzet kunt maken. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om deze kosten voor FOB en EXW voorwaarden te berekenen. Als u de totaalprijs voor beide voorwaarden hebt berekend dan weet u of FOB of EXW het meest voordelig is.

Voorbeeld van de totaalprijs

Hieronder geven we twee voorbeelden van de totaalprijs. Hierbij is één berekening op basis van de FOB voorwaarden. De andere berekening is op basis van de EXW voorwaarden.

Vrachtgegevens:
3,2m³ / 285kg aan kledingstukken
Bezorging in Rotterdam

FOB Mumbai kosten:
Kosten producten: EUR 9.750
Transportkosten: EUR 688
Kosten belastingen (12%): EUR 1.253
Totale kosten: EUR 11.691

EXW Lonavala kosten:
Kosten producten: EUR: EUR 9.535
Transportkosten: EUR 1.016
Kosten belastingen (12%): EUR 1.266
Totale kosten: EUR 11.817

Op basis van het hierboven genoemde voorbeeld is duidelijk welke oplossing het meest voordelig is. Als de bovenstaande omstandigheden gelden dan is het voordeliger om de goederen volgens de FOB voorwaarden te importeren.

EXW voordelen

Bent u klaar om uw volgende verzending te boeken?

We hopen dat dit artikel duidelijk heeft gemaakt wat Incoterms en in het bijzonder FOB en EXW voorwaarden zijn. Tot slot willen we u nog één advies meegeven. Maak als u begint met onderhandelen meteen duidelijk wat de voorwaarden zijn en zet deze voorwaarden op papier. Dan is er nooit onduidelijkheid over welke voorwaarden er zijn afgesproken.

Op de website van Transporteca vindt u de prijzen voor transport volgens zowel de FOB als de EXW voorwaarden. Dit geldt voor zowel zeetransport als luchttransport vanuit verschillende plaatsen over de hele wereld. Zo kunt u makkelijk zien of de FOB of EXW voorwaarden voor u de beste keus zijn. Weet u toch niet zeker welke voorwaarden voor u het meest voordelig zijn? Of hebt u nog aanvullende vragen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag: [email protected] of bel +44 20 3769 6586.