5 tips

Transport vanuit Italië

Importeren vanuit Italië is een ideale keuze voor heel wat kleine Nederlandse bedrijven. Met een grote keuze tussen industriële, voedsel- en consumentenproducten, en als lid van de EU handelsvereniging, is import vanuit Italië zowel verleidelijk als makkelijk. Het feit dat het land een populaire reisbestemming is voor heel wat Nederlanders, maakt het nog verleidelijker om potentiële leveranciers te bezoeken. We zullen enkele hoofdpunten aanhalen waar u op moet letten als u begint met goederen vanuit Italië te importeren.

1. Wees voorzichtig met het kiezen van uw Italiaanse leverancier

De Italiaanse cultuur is warm en hartig, maar als het aankomt op zaken ligt de focus vooral op persoonlijke relaties en vertrouwen. De tijd die u investeert in het leren kennen van uw leverancier, is normaliter goed gespendeerde tijd.

Een bijeenkomst houden waarbij u tijd spendeert om persoonlijke ervaringen en verhalen te delen, is normaliter de basis voor een goedwerkende relatie. Als dit geen optie is, biedt een introductie van een gemeenschappelijke kennis een goed alternatief.

Ondanks het feit dat contracten juridisch bindend zijn, zullen verbale overeenkomsten vaak de voorkeur verdienen. Hiërarchie en leeftijd zijn beide steunpilaren van de Italiaanse zakenwereld, net zoals lange onderhandelingen en luide discussies deel zijn van het Italiaanse zakendoen.

2. Zoek prijzen voor transport vanuit Italië

Allereerst is hets belangrijkom  een formele overeenkomst af te sluiten met uw leverancier wanneer u producten vanuit Italië wilt importeren. De onderhandeling en het proces zijn vaak  belangrijker dan de overeenkomst zelf, vooral om verwachtingen tussen beide partijen te bekomen. De leveranciersovereenkomst zou deze punten moeten bevatten:

De overeengekomen prijs
Wie betaalt de Italiaanse import naar Nederland
Welk product koopt u
Wanneer de vracht klaar is voor vertrek
Hoe het product verpakt dient te worden

transport vanuit Italië

3. Transport van Italië via vrachtwagen

Wanneer u goederen importeert van Italië naar Nederland, zal het transport gewoonlijk plaatsvinden via vrachtwagen. Het kan voordelig zijn om grote vrachten via trein te vervoeren.

Grote vracht

Wanneer uw vracht groter is dan 8-10 kubieke meter, en bijgevolg een groot deel van de vrachtwagencapaciteit in beslag neemt, zal de vervoerder vaak rechtstreeks naar het adres van de leverancier rijden en de goederen oppikken in dezelfde vrachtwagen die gebruikt wordt voor het transport van de vracht naar Nederland, en vervolgens de goederen afleveren op uw adres.

Kleine vracht

Als de vracht kleiner is dan dat, zal het vaak opgepikt worden in een kleine vrachtwagen en naar een lokaal distributiecentrum gebracht worden. In dit geval worden de goederen op een grotere vrachtwagen geladen, samen met andere vrachten met bestemming Nederland. Daar zullen ze weer door een distributiecentrum verhandeld worden alvorens te worden afgeleverd op uw adres.

Via distributiecentra duurt de standaard transporttijd van Italië naar Nederland gemiddeld 4-6 dagen. Voor dringende leveringen kunt u rekenen op 2-3 dagen.

4. Let op de toegang tot uw leveranciers eigendommen

Italië is een groot land met een goede infrastructuur. Kleine bergdorpjes of secundaire wegen maken het ophalen van goederen echter soms wat ingewikkelder.

Het is belangrijk bevestiging te krijgen dat de ophaalcondities adequaat zijn wanneer u een Italiaanse leverancier selecteert. Indien nodig kunt u vragen hoe goederen normaal worden opgehaald van de leveranciers eigendom.

Als het adres niet bereikbaar is door vrachtwagens, zorgt u er het beste voor dat er een alternatieve ophaallocatie wordt vastgelegd op voorhand. Zorg er in dat geval voor dat de overeenkomst duidelijk stelt dat de goederen de verantwoordelijkheid van de leverancier zijn tot ze worden overgedragen aan uw vervoerder op de ophaallocatie die is overeengekomen.

transport vanuit Italië netherland

5. Geen douanekosten op transport van Italië naar Nederland

Italië is lid van de EU, dus zijn er geen douanekosten op transport van Italië naar Nederland. Landen binnen de EU worden beschouwd als één grote markt waar goederen vrij van één land naar een ander land kunnen worden vervoerd zonder bijkomende kosten. U kan meer te weten komen over EU handel op Belastingdienst.

U moet u ervan vergewissen dat er restricties zouden kunnen gelden op de hoeveelheid import van bepaalde goederen. Als u bijvoorbeeld wijn wilt importeren vanuit Italië, moet u geregistreerd zijn als wijnimporteur bij de belastingsdienst en zowel een flesbelasting als een alcoholbelasting betalen. Als de wijn bestemd is voor persoonlijke consumptie, mag u maximal 120 flessen per vracht importeren.

Italië is een grote handelspartner

Wees niet nerveus om te beginnen met importeren vanuit Italië. Italië is de achtste grootste handelspartner van Nederland aangaande import. In 2013 importeerde Nederland goederen ter waarde van 2.4 miljard Euro – een groei van bijna 30% in vergelijking met 5 jaar eerder.

Transport vanuit Italië met Transporteca

Transporteca bezit een groot netwerk van transportbedrijven dat heel wat goede transportopties van Italië naar Nederland heeft. Uw beste optie hangt af van uw specifieke wensen. Via ons portaal kunt u prijzen en transittijden voor vracht van Italië vergelijken, en u bespaart tijd door online te boeken.

Wat onze klanten te zeggen hebben:

Søren Michelsen en zijn vrienden van Karise importeren wijn vanuit Italië voor eigen gebruik. Na zijn eerste bestelling op Transporteca zei hij:

“Het was makkelijk online te bestellen aan een competitieve prijs, en de communicatie met het Transporteca team was heel erg positief. De levering verliep vlotjes; het werd geleverd aan huis zonder enig probleem, en de chauffeur was enorm behulpzaam.”