Gids

Een transportbedrijf kiezen

Een transportbedrijf is een bedrijf dat vloten transport aanbiedt of gecombineerde transportdiensten verkoopt. De verschillende types van transportbedrijven verschillen in grootte, structuur, cultuur, eigendom en management.

Verzenders

De term verzender refereert in het algemeen naar een bedrijf die haar eigen voertuigen bezit om goederen te vervoeren. Binnen passagierstransport worden vaak taxi’s of bussen gebruikt, bij cargotransport zijn het veeleer vrachtwagens en camionettes.

Een verzender kan ook een enkele chauffeur zijn die zijn eigen trailer bezit en voor anderen rijdt. De grootste Deense verzenders beschikken over enkele honderden trailers, en driemaal zoveel semi-trailers. In het buitenland zijn er verzenders met duizenden voertuigen.

Zoekt u transporttarieven van verzendbedrijven? Vind ze hier!

Een verzendzaak is vaak een bedrijf dat door een familie wordt gerund en steeds de naam van de oprichter draagt. Enkele voorbeelden in Denemarken zijn Ole Larsen, Alex Andersen en Kim Johansen. Danske Fragtmænd gebruikt een ander model, het bedrijf is eigendom van 43 verschillende verzenders.

Verzendbedrijven van containers

Een container-verzendbedrijf wordt ook lijnvaart of containerschipoperator genoemd. Er zijn wat verschillen tussen de termen, maar ze betekenen alledrie een bedrijf dat schepen bezit/bestuurt die containers vervoeren over heel de wereld.

Samenwerking tussen verzenders

Een verzendbedrijf dat containers gebruikt is extreem kapitaalintensief. Een enkel modern containership dat 20.000 containers per keer vervoert, kost 1 miljard DKK. Er moeten minstens twaalf van zulke schepen zijn om wekelijkse vertrekmogelijkheden aan te bieden van het Verre Oosten naar Noord Europa, dit omvangt dan 12 miljard DKK. Daarom zijn bijna alle verzendbedrijven die containers gebruiken, deel van één of meerdere samenwerkingsverbanden waar de kosten gedeeld worden. In een samenwerking kunnen 4 bedrijven elk 3 schepen gebruiken en 5.000 containers per week vervoeren. Dit reduceert hun risico en vergroot hun netwerk.

Feeder scheepsbedrijven

Bovendien zijn er naast deze grote verzendbedrijven die containers vervoeren tussen de continenten, ook nog ‘feeder’ scheepsbedrijven die containers vervoeren van grote havens zoals Rotterdam of Antwerpen naar kleinere havens zoals Kopenhagen, Fredericia en Oslo. Deze schepen zijn veel kleiner en dragen per keer ongeveer 500-1.000 containers.

Familiebedrijven

Verzendbedrijven met containers – zoals gewone verzenders – zijn gesticht door één familie of worden althans zo gerund. De drie grootste bedrijven ter wereld – Maersk Line, MSC and CMA CGM – zijn allemaal familiebedrijven. Heel wat container-verzendbedrijven worden bovendien zo groot dat ze belangrijk worden voor de economie en levering van hun vestigingsland. Daarom was er de grootste crisis ooit binnen de industrie toen de financiële crisis van 2009 toesloeg. Enkele scheepsbedrijven ontvingen financiële steun van hun respectievelijke overheden om te kunnen overleven. Ze waren simpelweg te groot om ‘failliet te laten gaan’.

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen vervoeren in eerste instantie passagiers met hun passagiersvliegtuigen. Alle vliegtuigen die op lange afstand vliegen, zijn ontworpen met heel wat ruimte om vracht te vervoeren onder het passagierscompartement. De meeste luchtvaartmaatschappijen spelen zelf voor vrachtbedrijf, waar capaciteit verkocht wordt op de luchttransportmarkt. Andere maatschappijen verkopen de gehele capaciteit aan een derde partij, die dan de capaciteit verkoopt op de markt.

Heel wat van de grootste maatschappijen ter wereld werden gesticht door hun respectievelijke overheden in de vroege jaren 1900. Dit geldt voor nagenoeg alle grote Europese landen, zoals:

Zoek transport prijzen bij koeriersbedrijven

Deze luchtvaartmaatschappijen gebruiken vaak de term ‘flag carrier’ of ‘legacy carrier’ omdat ze in tegenstelling staan tot nieuwere bedrijven die om puur competitieve redenen in het leven geroepen werden. Deze groep bestaat uit bijvoorbeeld Virgin Atlantic, Ryanair, Norwegian Air en alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Koeriersbedrijven

Koeriersdiensten zijn er in heel wat maten en vormen. De meest bekende en dus ook de grootste internationale spelers zijn FedEx, UPS, DHL en TNT. Bovendien zijn er in Europa ook regionale koeriersbedrijven, zoals GLS en Bring in Denemarken. Tenslotte zijn er ook nog onafhankelijke spelers, de zogenaamde ‘man met een camionette’.

Koeriersbedrijven nemen meestal de verantwoordelijkheid voor het gehele transport van zender tot ontvanger. De grote bedrijven bezitten en besturen enorme netwerken van vliegtuigen, vrachtwagens en distributiecentrum. De kleinere bedrijven kunnen het doen met heel wat minder. Meestal hebben ze een warenhuis waar ze kunnen laden en lossen vanuit hun voertuigen.

Vrachtvervoerders

Vrachtvervoerders

Een vrachtvervoerder verschilt van andere transportbedrijven omdat ze hun geld verdienen met het kopen en verkopen van transportdiensten. Ze kopen bijvoorbeeld ruimte in een scheepscontainer, warenhuis of vrachtwagen en combineren dit alles in een pakketje voor deur-tot-deur transport dat ze verkopen aan hun klanten. Zonder vrachtvervoerders zou de moderne levering ten gronde vallen. Zonder vrachtvervoerders zou elke klant individueel alle links van zijn levering zelf moeten aankopen en het combineren tot hij het eindproduct bekomt.

Vrachtvervoerders kunnen ervoor kiezen niet hun eigen voertuigen of warenhuizen te bezitten. Ze kunnen deze in principe overal aankopen. In de praktijk hebben ze wel dikwijls een warenhuis in hun eigen thuismarkt.

Internationale logistiek

Logistiek is per definitie ook een internationaal gebeuren. Vrachtvervoerders gebruiken hun netwerk van agenten over heel de wereld om de verschillende transportdelen te coördineren in het buitenland. Deze agenten werken voor de vrachtvervoerders zelf, of zijn derde partijen die ingehuurd worden. Dit zorgt ervoor dat zelfs een kleine vrachtvervoerder diensten kan aanbieden van Denemarken naar waar dan ook op de wereld.

Vind een transportbedrijf op Transporteca

Op Transporteca vindt u transportbedrijven die exact de diensten aanbiedt die u nodig heeft. We garanderen hun diensten en onze prijsgarantie zorgt ervoor dat u geen betere prijs op de markt vindt.