Van een vrachtperspectief is Noorwegen een interessant land vanwege de wijde geografie en omdat een groot deel van het land zeer bergachtig is. Lees over de belangrijkste maatregelen die u dient te treffen om uw goederen te verzenden naar deze bergachtige regios.

1. Vracht vanuit de EU naar Noorwegen

Noorwegen is geen lid van de EU, dus regels van gratis handel binnen de EU zijn niet van toepassing wanneer u verzendt naar Noorwegen.

In de praktijk betekent dit dat de goederen geëxporteerd moeten worden uit de EU, vanuit het land waar ze geëxporteerd worden, en ze door de douane in Noorwegen gecontroleerd worden in dezelfde condities als een niet-lidstaat. Dit betekent ook dat de BTW niet van toepassing is op vrachtkosten van Nederland naar Noorwegen.

Zoek naar transport prijzen voor vracht naar Noorwegen

Indien u een vrachtverzender of een vervoerder aanstelt om het transport te regelen, moet u ervoor zorgen dat u vraagt of de export in Nederland en de douanekosten in Noorwegen in de prijs zitten. Vaak zullen de douanekosten in Noorwegen niet specifiek geïncludeerd worden tenzij u het expliciet vraagt. U kan ook uw transport regelen in ons portaal met een all-in prijsgarantie.

In de praktijk regelt de importeur de douanekosten zelf, maar tenzij de importeur die de vracht ontvangt enige ervaring heeft inzake douanekosten, zullen de besparingen het risico op vertraging niet waard zijn – plus er is ook nog het risico op bijkomende stockagekosten.

2. Export registratie

Om goederen te verkopen en te exporteren naar Noorwegen, moet uw bedrijf geregistreerd zijn in het exportregister.

Op Belastingdienst.nl kunt u uw bedrijf registreren. De registratie op zich is gratis, en zal online bewaard worden in Webreg onder BTW, Import en Export.

transport naar Noorwegen

3. BTW en douaneregels in Noorwegen

Wanneer u exporteert naar Noorwegen, dat geen lid is van de EU, zijn uw exportgoederen niet onderworpen aan BTW wanneer u verkoopt aan bedrijven of individuële kopers.

Noorse importeurs moeten douanekosten en BTW betalen in Noorwegen indien de vracht een waarde heeft die hoger ligt dan 350 Noorse kronen, inclusief vracht. Deze minimumlimiet is niet van toepassing op alcohol of tabak. Douaneregels stellen dat de belasting berekend wordt op de aankoopprijs van de goederen, plus vracht en verzekering. BTW is berekend als zijnde 25% van het basistarief plus douanekosten, maar slechts 15% voor voeding.

De Noorse douane-authoriteiten voorzien een online importrekenmachine dat u een indicatie kan geven hoeveel betaald moet worden voor douane en BTW, zoals de Noorse wet het voorschrijft: Importrekenmachine.

4. Prijzen voor vracht naar Noorwegen

Vracht naar Noorwegen wordt vaak vervoerd via wegen. Voor het westen van Nederland is het vaak zinvol voor de vervoerder om zijn voertuig te vullen met vracht op de ferry van Hirtshals, Hanstholm, of Frederikshavn, naar Oslo. Omdat de transittijd maar enkele dagen bedraagd, is het zelden de moeite om goederen naar Noorwegen te vliegen tenzij de ontvangende partij zich bevindt in het noorden van het land.

Er zijn heel wat verschillende manieren van vervoer naar Noorwegen. Sommigen worden direct van de verzender naar de ontvanger verstuurd met een specifieke vrachtwagen, anderen gaan door distributiecentra, wat betekent dat de goederen in kleine vrachtwagens worden opgehaald en dan naar een Deens exportcentrum gebracht worden, alvorens ze verzonden worden in een grotere vrachtwagen naar een importcentrum in Noorwegen, normaliter in Oslo. Vind hier courante importprijzen naar Noorwegen.

Hoe bent u zeker van het beste transporttarief?

5. Hoe bent u zeker van het beste transporttarief?

Als u kleinere verzendingen naar Noorwegen stuurt, is het vaak het goedkoopst om een verzendbedrijf te gebruiken. In dit geval dient u er slechts voor te zorgen dat de goederen verpakt worden via de instructies van uw verzendbedrijf, en dat uw pakjes de limieten niet overschrijden aangaande maten en gewichten. Bijvoorbeeld, als u vracht naar Noorwegen wilt verzenden via UPS, mogen de individuële pakjes niet meer wegen dan 70kg, en hun diameter mag niet groter zijn dan 419cm.

Voor grotere verzendingen kunt u vaak geld besparen door uw goederen te verzenden via pallets en plasticfolie. Als de hoogte van het pallet kleiner is dan 110cm, kan u zelfs meer geld beparen door de goederen te verpakken zodanig dat de paletten gestapeld kunnen worden. Zo neemt de vracht minder plaats in, in het exportvoertuig, en kan de vervoerder meer cargo dragen tijdens de reis.

Als u cargo zoals grote machines of bouwmateriaal verzendt, is het belangrijk dat ze veilig verpakt zijn – in houten kratten bijvoorbeeld – en dat ze kunnen verhandeld worden met een vorklift of een kraan. Het is tevens belangrijk de vervoerder in te lichten welke faciliteiten voorradig zijn om te laden en te lossen.

6. Transport naar Noorwegen regelen met Transporteca

Als u vracht dient te verzenden naar Noorwegen, kunt u online transportopties en prijzen vinden en vergelijken op het portaal. Als we geen product hebben dat uw noden dient, zullen we offertes aanvragen bij onze vervoerders en verzenders, zonder enige obligatie, en binnen 24 uur.

Wat onze klanten te zeggen hebben:

Na hun eerste bestelling bij Transporteca, waarbij Frode Dale, CEO van Bollerup Jensen, zeepproducten had verzonden van Ådum naar Oslo, zei hij:

“We hadden niets dan positieve ervaringen met de verzending. Het werd opgehaald op vrijdag zoals afgesproken, en afgeleverd op dinsdag zonder enige problemen. Onze klant was zeer tevreden.”