1. Hoe werkt het importeren en het transport vanuit Duitsland?

In de hele Europese Unie is dezelfde douanewetgeving van kracht, deze geldt ook voor het transport vanuit Duitsland. Dit betekent dat goederen binnen de grenzen van de Europese Unie vrij kunnen worden vervoerd.  Zo is het voor consumenten makkelijk om binnen de EU goederen  te  vervoeren.

Wilt u goederen vanuit Duitsland transporteren? Dan moet u weten op welke locatie de goederen moeten worden afgehaald en afgeleverd. Dit is afhankelijk van de toegangswegen naar de leverancier en het adres waar de goederen moeten worden afgeleverd. Bovendien is het belangrijk dat u weet welke materiaal er nodig is om de goederen in het voertuig te laden. Is er op het plek waar de goederen moeten worden afgehaald niet genoeg ruimte voor een grote vrachtwagen?  Dan zal de transporteur een kleinere vrachtwagen moeten gebruiken. Deze kleinere vrachtwagen zal de goederen mogelijk afleveren bij een distributiecentrum.  Dit kan ervoor zorgen dat de prijs voor het vervoer flink kan stijgen. Ook kan het daardoor langer duren voordat de goederen worden afgeleverd.

Wilt u goederen vervoeren die geschikt zijn om op een pallet te vervoeren?  Maar u hebt u geen materiaal om de pallets uit de vrachtwagen te lossen? Dan moet u zorgen voor een pompwagen of een palletwagen om de pallets te kunnen lossen.

Van München in Duitsland naar Amsterdam.
Vrachtwagen (met 13,6 meter laadruimte en plaats voor 33 pallets) – prijs € 1.667, bij de prijs zijn alle kosten inbegrepen.

Van Düsseldorf in Duitsland naar Eindhoven.
2 Europallets met een hoogte van 150 cm, 900 kg – prijs € 207, bij de prijs zijn alle kosten inbegrepen.

Van Berlijn in Duitsland naar Leeuwarden.
2 dozen (2 standaard verhuisdozen) – prijs € 110, bij de prijs zijn alle kosten inbegrepen.

2. Regels voor BTW en douanewetgeving bij transport vanuit Duitsland

Hebt u goederen gekocht die vanuit Duitsland naar een ander land binnen de EU verzonden moeten worden? Dan hoeft u geen douanebelasting te betalen. Als u de goederen van de leverancier in Duitsland koopt is het wel belangrijk dat u de belastingregels kent.

Bent u de eigenaar of een medewerker van het bedrijf dat de goederen importeert? Dan hoeft u in Duitsland op voedingsmiddelen geen 19% of 7% BTW te betalen. Als u de Duitse leverancier uw Nederlandse BTW-nummer laat zien hoeft u geen BTW te betalen. Dit BTW-nummer bestaat uit 8 cijfers. Vervolgens kan de leverancier voor u een factuur zonder BTW maken.

Koopt u goederen in het buitenland die u als nieuwe goederen wilt verkopen? Dan moet u een BTW-nummer van de Kamer van Koophandel hebben. Controleer voordat u de factuur betaalt altijd of de BTW van het bedrag is afgetrokken. Als de Duitse BTW toch is toegevoegd dan kunt u een verzoek doen om de BTW te laten terugbetalen. We verzoeken u met klem om de BTW niet op de factuur te zetten.

Als u de goederen hebt gekocht moet u de Nederlandse BTW op het belastingformulier invullen. Dit bedrag moet u ook vermelden op de factuur als u de goederen in Nederland verkoopt.

Wie is waar verantwoordelijk voor bij het transport vanuit Duitsland?

3. Wie is waar verantwoordelijk voor bij transport vanuit Duitsland?

Als u de eigenaar bent van het Nederlandse bedrijf dat de goederen importeert bent u verantwoordelijk voor een aantal zaken. Als u de goederen importeert bent u er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dat de goederen voldoen aan de Nederlandse kwaliteitsnormen.  Als  goederen in het buitenland legaal zijn betekent dit niet per definitie dat dit in Nederland ook zo is. Maar wie is er verantwoordelijk als er iets met de goederen gebeurt tijdens het transport vanuit Duitsland? En wanneer wordt het eigendomsrecht overgedragen van de verkoper naar de koper?

Sluit u een overeenkomst met een buitenlandse partij? Dan is het belangrijk dat u afspraken maakt over het transport van de goederen. In dit geval gaat het dus om het transport vanuit Duitsland. De Internationale Kamer van Koophandel heeft regels opgesteld voor internationaal transport van goederen. Ook heeft deze organisatie de rechten en plichten van de van de koper en de verkoper opgesteld. Deze regels gelden dus ook bij transport vanuit Duitsland.

Afhankelijk van de omstandigheden is er duidelijk beschreven wie waar verantwoordelijk voor is. Ook zijn er duidelijke regels voor wie wat moet betalen en wie de verschillenden fases van transport vanuit Duitsland regelt. Ook staat er duidelijk omschreven wanneer de verantwoordelijkheid van de koper op de verkoper wordt overgedragen. Als er twijfels zijn of discussie ontstaat dan geven deze voorwaarden duidelijkheid over wie waar verantwoordelijk voor is.

4. Transport vanuit Duitsland van specifieke goederen

Voor een aantal goederen en producten die vanuit Duitsland worden geïmporteerd gelden afwijkende regels. Daarom is het altijd een goed idee om te controleren of een product onder een speciale wet valt. Bij transport vanuit Duitsland gaat dit om twee soorten goederen: voedingswaren en gevaarlijke stoffen. Wanneer u deze goederen wilt importeren vanuit Duitsland moet u ervoor zorgen dat dit volgens de regels gaat. Als u zich niet aan de regelgeving houdt kan dit voor problemen zorgen.

Voedingswaren importeren vanuit Duitsland

Wilt u voedingswaren uit Duitsland importeren en deze verkopen op de Nederlandse markt? Dan moet uw bedrijf als importeur zijn ingeschreven bij het DVFA (Deutsche Vereinigung für Finanzanalyse und Asset Management).  Deze instelling is vergelijkbaar met de Nederlandse AFM (Autoriteit Financiële Markten). Als u de voedingswaren in Nederland wilt verkopen, moet u ook controleren of dit volgens de Nederlandse wetgeving is toegestaan.

Importeren van gevaarlijke stoffen

Wilt u gevaarlijke stoffen uit Duitsland importeren en deze naar Nederland laten vervoeren? Dan moet u zich houden aan bepaalde regels en wetten. Er zijn veel regels en wetten voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen en deze wetten zijn vaak vrij ingewikkeld. U kunt het beste de vervoerder die het transport vanuit Duitsland naar Nederland regelt om advies vragen. De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport kan u op de hoogte brengen van de regels en tips geven. Bij transport vanuit Duitsland van gevaarlijke goederen moet u op de hoogte zijn van deze regels.

goederen van Duitsland naar Nederland vervoeren

5. Accijns

Het kan zeer aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld textiel, alcohol en sigaretten in Duitsland in te kopen. De prijzen voor deze goederen zijn in Duitsland vaak een stuk lager dan in Nederland. Maar zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de regels als u deze producten in Nederland wilt verkopen.

Bepaalde producten kunnen in Duitsland goedkoper zijn maar het is belangrijk dat u uitzoekt of u hierop belasting moet betalen. Op de hierboven genoemde producten moet u namelijk ‘accijnzen’ betalen. Dit type belasting moet u betalen als u de producten naar Nederland importeert. Importeert uw bedrijf goederen naar Nederland waarover u accijnzen moet betalen? Dan moet uw bedrijf bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven. Dan kunt u de belasting betalen die op de goederen van toepassing zijn bij transport vanuit Duitsland. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over de betaling van de accijnzen en wordt het vervoer niet vertraagd.

Belasting op verpakkingen bij transport vanuit Duitsland

Houd er alstublieft rekening mee dat op sommige verpakkingen ook accijnzen van toepassing zijn. Dus als er geen accijnzen gelden op de goederen kan het zo zijn dat er wel accijnzen gelden op verpakkingen. Dit is iets waar u zeker rekening mee moet houden, dus controleer altijd welke verpakkingen er worden vervoerd. Zo voorkomt u dat de verzending wordt vertraagd en u later alsnog accijnzen moet betalen. U kunt altijd contact opnemen met de Kamer van Koophandel om te controleren op welke verpakkingen accijnzen worden geheven.

6. Vervoerstijd

Duitsland is geografisch gezien een grote markt. Daarom is er een redelijk groot verschil in transporttijd van, bijvoorbeeld, München in het zuiden of Hannover in het noorden. Als algemene regel kunt u rekenen op 3-4 dagen vanuit zuid Duitsland en 1-2 dagen vanuit noord Duitsland, via vrachtwagen.

7. Handel met Duitsland

Nederland drijft de meeste handel met Duitsland waardoor Duitsland verreweg de belangrijkst handelspartner van Nederland is. Dit geldt voor zowel het exporteren van goederen als het importeren van goederen.  In het jaar 2012 importeerde Duitsland bijvoorbeeld voor 85,7 miljard aan Nederlandse goederen. En Nederland importeerde in dat jaar voor een bedrag van 70,4 miljard aan goederen vanuit Duitsland. Ongeveer 25% van de Nederlandse import en export is met Duitsland.

Vergelijk de tarieven voor transport vanuit Duitsland

Via onze website transporteca.nl kunt u wanneer u het best uitkomt contact met ons opnemen. We kunnen alle vragen die u hebt over verzendprijzen en transport vanuit Duitsland beantwoorden. Het bestellen van een oplossing voor transport vanuit Duitsland naar Nederland is erg eenvoudig. Eerst kiest u het juiste tarief voor het transport vanuit Duitsland. Daarna selecteert u de vervoerstijd en klikt u op “BOEKEN.” Vervolgens wordt u stap voor stap geholpen bij het boeken van uw oplossing voor transport vanuit Duitsland.

Staat uw gewenste optie en bijbehorende prijs voor uw transport vanuit Duitsland niet in de lijst? Dan zal Transporteca binnen 24 uur een prijsopgave voor u aanvragen. We werken samen met veel verschillende professionele en vakkundige vrachtvervoerders. Deze bedrijven hebben allemaal veel ervaring en regelen dagelijks het transport vanuit Duitsland naar Nederland. Daarom kunnen we de beste kwaliteit en prijs van onze diensten garanderen.