Een kort overzicht

Wat is een vrachtvervoerder?

De term vrachtvervoerder is afgeleid van het Italiaanse woord “Spedizione”. In het Nederlands betekent dit zending of bezorging. In de praktijk kan de term vrachtvervoerder betrekking op verschillende zaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld een individueel persoon of een bedrijf zijn dat goederen nationaal of internationaal vervoert.

Wat is een vrachtvervoerder?

De taak van een vervoerder is om het transport van goederen in opdracht van anderen te regelen en uit te voeren. Het transportproces bestaat uit een aantal verschillende stappen. Zo moet de vervoerder de goederen afhalen bij de leverancier. Ook moeten bij de lokale autoriteiten de documenten voor inklaring van de goederen worden geregeld. Verder moeten de goederen bij de distributiecentra worden uitgeladen en opnieuw worden ingeladen. Uiteraard moet er ook ruimte voor de goederen op de boot of in de vrachtwagen worden gereserveerd. Vaak voert de vervoerder de hierboven genoemde stappen niet allemaal zelf uit. Het komt vaak voor dat een vrachtvervoerder een ander bedrijf inhuurt om een aantal van deze stappen uit te voeren. In dat geval zijn er dus meerdere partijen die verschillende stappen van het transportproces uitvoeren. Maar de klant merkt hier niets van en ervaart het als een doorlopend proces.

Illustratie van de 7 stappen van het transportproces:

Er zijn een aantal kenmerken die een vrachtvervoerder van andere transportbedrijven onderscheidt. Dan gaat het om het bezit van vrachtwagens, schepen, treinen, vliegtuigen en plaatsen voor opslag van goederen. Een vrachtvervoerder beschikt zelf niet over deze elementen die nodig zijn om het transport te verzorgen. Een vervoerder huurt de ruimte in de verschillende voertuigen die nodig zijn om de goederen te vervoeren. Daarna worden de benodigde documenten geregeld en kan de vrachtvervoerder de klant een volledige transportoplossing bieden.

In theorie kan een vervoerder slechts “een man met een mobiele telefoon en een e-mailadres zijn”. Maar in de praktijk komt hier meestal iets meer bij kijken. De meeste vervoerders kiezen er over het algemeen voor om een aantal stappen van het transportproces zelf uit te voeren. Dan gaat het vaak om de opslag van goederen in magazijnen.

Meestal is de vervoerder verantwoordelijk voor de communicatie met de klant. Heeft de vrachtvervoerder het transport goed geregeld? Dan zal de klant niet merken hoeveel stappen er tijdens het transportproces moeten worden uitgevoerd. In dat geval worden de goederen zonder vertragingen of aanvullende kosten van punt A naar B getransporteerd.

vrachtvervoerder

Verschillende soorten vervoerders

Er zijn vrachtvervoerders in allerlei verschillenden soorten en maten. Dit kunnen bijvoorbeeld grote multinationals zijn met wereldwijd honderden kantoren en duizenden medewerkers. Maar het kan ook een klein bedrijf zijn met slechts één medewerker die een mobiele telefoon (en een bestelbus) heeft.

Een aantal van de grootste vrachtvervoerders zijn bijvoorbeeld DHL, Kuehne & Nagel, Schenker en Panalpina. Dit zijn allemaal Europese bedrijven die vestigingen over de hele wereld hebben en het hele transportproces kunnen verzorgen. Deze bedrijven kunnen uw goederen vanaf iedere plek op de wereld naar elke bestemming vervoeren.

vrachtvervoerder

Ook zijn er in ieder land veel verschillende kleinere vrachtvervoerders. Deze transportbedrijven hebben vaak slechts één vestiging in het land waar ze zijn gevestigd. Voor internationale zendingen huren deze bedrijven vaak andere transportbedrijven in om de goederen te kunnen vervoeren.

Welke vervoerder moet ik kiezen?

Hebt u klein bedrijf, bent u ondernemer of hebt u niet veel ervaring met het bestellen van een transportoplossing? Dan raden we u aan om een middelgrote vrachtvervoerder in te huren om de goederen te vervoeren. Deze bedrijven zijn groot genoeg om voor de belangrijkste taken hun eigen mensen te kunnen inzetten. Aan de andere kant zijn ze klein genoeg waardoor u als relatief kleine klant prioriteit kunt krijgen. Ook kunnen deze middelgrote transportbedrijven u over het algemeen een goede transportdienst bieden.

Wat maakt een goede vrachtvervoerder?

Een goede vrachtvervoerder maakt duidelijke afspraken met de klanten en kan deze afspraken ook nakomen. Dit betekent dat de goederen op het afgesproken tijdstip en voor de afgesproken prijs van punt A naar B worden getransporteerd. Daarbij komt dat het werk van een vervoerder voor 90% uit communicatie met de betrokken partijen bestaat. Vaak bestaat deze communicatie uit telefoongesprekken of automatische berichten die via een IT-systeem worden verstuurd. De meeste kopers die een transportoplossing bestellen maakt het niet uit op welke manier er wordt gecommuniceerd. Het belangrijkst vinden ze vaak dat ze goed en op tijd worden geïnformeerd. Het belangrijkste punt bij het kiezen van een vrachtvervoerder is dus de communicatie van de vervoerder richting de klant.

Waar moet ik beginnen?

Vindt u het lastig om een goede vrachtvervoerder te vinden? Maakt u zich geen zorgen, we hebben het meeste werk al voor u gedaan.

We willen u adviseren om op Transporteca de verschillende vrachtvervoerders met elkaar te vergelijken. We hebben alle diensten van deze vervoerders grondig onderzocht en beoordeeld. U kunt onder andere de volgende gegevens over de vrachtvervoerder bekijken: transporttijden, all-inprijs en de kwaliteit van de communicatie. Hier vindt u alleen vrachtvervoerders die hebben bewezen dat ze goed zijn in het vervoer van goederen op de route die u kiest. Wilt u bijvoorbeeld goederen vanuit China naar een ander land laten transporteren? Dan krijgt u alleen vrachtvervoerders te zien die goed zijn in het transport op die specifieke route.

Op ons portaal kunt u ook zien welke beoordeling vrachtvervoerders van eerdere klanten hebben gekregen. Zo weet u welke vrachtvervoerders goed zijn en welke diensten deze vervoerders kunnen bieden. U kunt hier meer informatie vinden.