Handleiding

Goederentransport

Het woord ‘transport’ komt van het Latijnse ‘transportare,’ wat ‘brengen’ of ‘vervoeren’ betekent. Dit woord heeft verschillende betekenissen. Maar de belangrijke is ‘het vervoeren van vracht (goederentransport) of passagiers van de ene plaats naar de andere.’

In het Nederlands is er ook een verschil tussen ‘transport‘ en ‘vervoer.’ Bijvoorbeeld wanneer men het heeft over het verplaatsen van respectievelijk vracht of passagiers. Onze hoofdvestiging is gevestigd in Kopenhagen in Denemarken. In het Deens worden de woorden ‘befordring en ‘fragt’ gebruikt om hetzelfde verschil aan te geven. Op de website van Transporteca worden zowel de termen ‘transport’ als ‘vervoer’ gebruikt. Met deze beide woorden bedoelen we dan het transport van goederen oftewel goederentransport.

Diensten voor transport

Er zijn verschillende vormen van goederentransport zoals wegtransport (vrachtwagen), spoortransport (trein), luchttransport (vliegtuig) en zeetransport (containerschip). Over het algemeen worden vrachtwagens en treinen het meest gebruikt voor transport binnen een bepaald continent. Dit staat bekend als intracontinentaal transport, bijvoorbeeld van Spanje naar Nederland. Terwijl lucht- en zeetransport vaak wordt gebruikt voor intercontinentaal transport, bijvoorbeeld van Nederland naar de Verenigde Staten.

Als u een vorm van goederentransport gaat kiezen moet u van een aantal zalen op de hoogte zijn. Want elke vorm van transport heeft uiteraard voor- en nadelen.

Wegtransport

Vrachtwagens worden vaak gebruikt bij het vervoer van goederen over een afstand van enkele duizenden kilometers. Het grootste voordeel van dit type goederentransport is de flexibiliteit. Bij transport over de weg is de transporteur niet afhankelijk van andere diensten voor transport. Verder kan een vrachtwagen bijna alle locaties bereiken.

Wegtransport is het enige type vervoer waarbij er voor het hele transportproces slechts één voertuig nodig is. Worden er namelijk goederen met een vliegtuig of containerschip vervoert? Dan moeten de goederen minimaal één keer worden in- en uitgeladen om de goederen van deur-tot-deur te kunnen bezorgen. Het nadeel van het transporteren van goederen met een vrachtwagen is de relatieve hoge kosten per tonkilometer. Tonkilometer is de eenheid die het meeste wordt gebruikt om verschillende vormen van transport met elkaar te vergelijken. Eén tonkilometer staat voor het vervoer van één ton over één kilometer. Of een equivalent daarvan, zoals 10 kg over een afstand van 100 kilometer. Een ander nadeel is dat vrachtwagens redelijk vervuilend en daardoor minder goed voor het milieu zijn.

Spoortransport

Treinen worden gebruikt voor transport over land over een afstand die groter dan 1.000 kilometer is. Goederentransport met de trein heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere vormen van transport. Het grootste voordeel zijn de relatieve lage kosten per tonkilometer in vergelijking met transport met een vrachtwagen.

Ook spoortransport is zeer flexibel omdat individuele wagons ontkoppeld kunnen worden. Deze wagons kunnen vervolgens aan een andere trein worden gekoppeld. Daardoor wordt er op de meest efficiënte manier gebruik gemaakt van het netwerk van spoorwegen. Eén goederentrein kan uit wel 50 wagons bestaan. Het nadeel van spoortransport is dat treinen de goederen zelden van deur-tot deur kunnen transporteren. Bij goederentransport met de trein worden de goederen naar het dichtstbijzijnde station vervoerd waar de goederen vervolgens kunnen worden gelost. Maar voor het laatste gedeelte van het transport is er bijna altijd een vrachtwagen nodig om de goederen te kunnen afleveren.

goederentransport

Luchttransport

Luchttransport is de beste optie voor goederentransport over grote afstanden en als de goederen snel moeten worden afgeleverd. Een nadeel zijn de hogere kosten per tonkilometer en de hoge CO2 uitstoot per tonkilometer. Daarom wordt luchtvracht vooral gebruikt voor goederen die ten opzichte van de transportkosten een hoge waarde hebben.  Daardoor zijn de goederen sneller op de plaats van bestemming en kunnen de goederen sneller worden doorverkocht. Dit is een groot voordeel ten opzichte van zeetransport waarbij de goederen veel langer onderweg zijn. Er wordt vaak gekozen voor luchttransport voor het transporteren van bijvoorbeeld elektronica, modeartikelen en andere luxe goederen. Bij dit type goederen is het namelijk belangrijk dat de goederen snel verhandeld kunnen worden.

Zeetransport

De meeste goederen per tonkilometer worden vervoerd door middel van zeetransport.  Het grote voordeel van dit type goederentransport is dat er veel goederen tegelijkertijd getransporteerd kunnen worden. Ook kunnen de goederen over een grote afstand en voor een lage prijs worden vervoerd. Het nadeel is dat het lang duurt voordat de goederen aankomen. Normaal gesproken is de vervoerstijd van een haven in Azië naar een haven in West-Europa 30 dagen. Dit betekent dat het ongeveer 45 dagen duurt voordat de goederen van de fabriek naar de winkel zijn vervoerd. Het nadeel is dat het dus lang duurt voordat deze goederen kunnen worden verhandeld. Daarbij is zeetransport de meest inflexibele manier van goederentransport. Tijdens het vervoer is het nagenoeg onmogelijk om de route die de goederen afleggen te wijzigen.

Kosten voor goederentransport berekenen

Wilt u de kosten voor uw goederentransport berekenen? Dan moet u bij het zoeken naar de prijs met een aantal zaken rekening houden.

Het belangrijkste is dat u zoekt naar een prijs waarbij alle kosten zijn inbegrepen. Vrachtvervoerders bieden vaak een prijsopgave waarbij de tarieven in vreemde valuta zijn weergegeven. Ook bevatten deze offertes vaak afkortingen voor de verschillende kostenposten. We willen u adviseren om de totaalprijs niet zelf te berekenen tenzij u zeker weet waar u mee bezig bent. U kunt beter een offerte aanvragen bij de vrachtvervoerder en vragen om u een totaalprijs voor het transport te sturen.

goederentransport buitenland

U moet er wel voor zorgen dat u op de hoogte bent van de tarieven voor het transport. Het is een goed idee om de tarieven te bekijken voordat u de dienst voor het transport besteld. Als u namelijk eerst het goederentransport hebt besteld dan hebt u een slechte positie om daarna nog over de prijs te onderhandelen. En als u hebt besteld, maar niet betaald dan worden uw goederen niet geleverd. Ons advies is om zelf de leiding in handen te houden als het gaat om uw goederentransport. Alleen als u uw leveranciers goed kent en volledig vertrouwd dan kunt u het aan de leverancier overlaten. Anders is de kans groot dat u één van de meest gemaakt fouten begaat als het gaat om goederentransport. Daar kunt u hier meer over lezen.

Een offerte voor goederentransport aanvragen

Als laatste tip zouden we u willen adviseren om bij verschillende vrachtvervoerders een prijsopgave aan te vragen. Zo kunt u voordat u een beslissing neemt de verschillende prijzen met elkaar vergelijken. De meeste vrachtvervoerders bieden alle diensten voor goederentransport aan. Sommige vervoerders hebben veel ervaring met het verzenden van zeevracht van China naar Nederland. Terwijl een andere vervoerders zeer goedkoop pallets met wijn vanuit Italië naar Nederland kunnen transporteren. Mogelijk is een derde vervoerder heel bedreven in het vervoeren van pakketjes van de VS naar Nederland. Dit is ook precies de reden waarom de prijzen zo kunnen verschillen. En deze prijsverschillen kunnen werkelijk enorm zijn!

Maar dat betekent niet dat een bepaalde vervoerder u probeert op te lichten. Dit betekent alleen dat u een offerte hebt ontvangen van een vervoerder die is gespecialiseerd in het type vervoer dat u hebt aangevraagd. En dat u een offerte hebt een ontvangen van een vervoerder die minder bedreven is in dat type goederentransport. Het komt namelijk regelmatig voor dat vrachtvervoerders een opdracht krijgen voor een dienst die ze niet kunnen aanbieden. Als dit gebeurt dan kopen ze een dienst voor goederentransport van een andere vrachtvervoerder. Daardoor is er dus een derde partij bij het transport betrokken. Daardoor wordt de prijs die u moet betalen hoger.

Diensten voor goederentransport op Transporteca

Transporteca is een zoekmachine voor het zoeken naar de beste prijzen voor uw goederentransport. Dit werkt op dezelfde manier als een online zoekmachine voor een goedkope vlucht of hotelkamer. In slechts een paar klikken kunt u aangeven wat uw wensen voor uw goederentransport zijn. Vervolgens krijgt u een lijst met de verschillende prijzen en vervoerstijden te zien. U kunt uit deze lijst het type goederentransport selecteren dat u wilt bestellen. Daarna vult u de contactgegevens in van de verzender en de ontvanger van de goederen. Nadat u de bestelling hebt bevestigd, kunt u de boeking betalen om deze te voltooien. Zo simpel is het! Dankzij onze zoekmachine kunt u dus vanuit uw luie stoel uw goederentransport bestellen. Van het zoeken naar de verschillende prijzen tot het bestellen van het transport.