Een vrachtvervoerder of verzender kiezen

Als u goederen wilt vervoeren, moet u de transportmethode die het beste bij uw behoeften past selecteren. In het transportwereldje wordt heel wat jargon gebruikt. Zo worden de termen vrachtvervoerder en verzender vaak door elkaar gebruikt.

Verschil tussen vrachtvervoerder en verzender

Een vrachtvervoerder en verzender lijken misschien hetzelfde; hun belangrijkste taak is immer het verzorgen van internationaal transport. Maar er zit wel degelijk verschil tussen deze twee. Een vrachtvervoerder richt zich namelijk op intercontinentale transport en een verzender op intracontinentale vracht.

Vrachtvervoerder: intercontinentale transportdienst

Een vrachtvervoerder is een drager die goederen internationaal vervoert door middel van luchtvaart, schip of vrachtwagen. Vrachtvervoerders werken meestal samen met andere vrachtvervoerders om internationale transportdiensten aan te bieden. De grootste vrachtvervoerders hebben wel hun eigen kantoren over heel de wereld. Vrachtvervoerders hebben meestal niet hun eigen warenhuizen, vrachtwagens, luchtvaart of schepen. Ze zijn vooral verantwoordelijk voor het contact met de klant en voor de informatie die nodig is om de cargo te krijgen waar het moet zijn.

Verzender: intracontinentale cargo

‘Verzenders’ zijn een ander type transportbedrijf. Waar vrachtvervoerders werken met internationale cargo -bijvoorbeeld van Azië naar Europa – werken verzenders met intracontinentale cargo – bijvoorbeeld binnen Europa. Verzenders hebben hun eigen voertuigen – cabines en trailers – en ze verdienen hun geld door het optimaliseren van hun trips zodat hun voertuigen steeds stokvol zitten. Verzenders variëren in grootte. Er zijn grote internationale spelers zoals DSV, Leman en Bluewater, en kleine lokale verzenders die 5-10 voertuigen hebben.

Kies wat bij uw wensen past

Het kan moeilijk zijn voor buitenstaanders om een verschil te maken tussen beide type transport. Het kan ook moeilijk zijn te beslissen welke drager het best is in welk land. Sommige vrachtvervoerders zijn erg goed in het verschepen van losse cargo vanuit China omdat ze hun eigen losse cargocontainers hebben. Andere zijn weer goed in luchtvervoer naar de Verenigde Staten en nog anderen specialiseren meer en handelen in vracht naar Afrika. Sommige verzenders rijden zuidelijk naar Italië en Spanje, anderen rijden noordelijk naar Noorwegen en Zweden.

Over het algemeen doen alle transportbedrijven nagenoeg alles. Dit is mogelijk omdat ze simpelweg diensten van een andere transportdienst aankopen als ze het zelf niet aankunnen. Dit maakt de prijs hoger – en staat meestal garant voor een mindere service omdat er een extra laag in de deal zit en in de communicatie.

Het is de truc om een transportbedrijf te vinden die zich specifiek richt op de vorm van transport die u nodig heeft. Als u een pallet vanuit Shanghai moet verzenden, kies dan een drager die zijn eigen losse cargo vanuit Shanghai verzendt. Als u twee pallets wijn vanuit Italië wilt verzenden, moet u een Nederlandse drager zoeken die zelf naar Italië rijdt.

Vergelijk en boek uw transport op Transporteca

Het kan zeer arbeidsintensief zijn om zo’n overzicht te verkrijgen. Gelukkig hebben we voor u al een groot deel van dit werk gedaan, en kunt u de informatie die u zoekt, meteen terugvinden op Transporteca.