5 tips

Versturen van pakketpost

Dankzij deze handleiding kunt u op een efficiënte, goedkope en makkelijke manier pakketjes naar het buitenland versturen. Hierin beschrijven we de opties die u hebt als u een dienst voor het versturen van pakketpost wilt bestellen. Aan de hand van de tips die we in dit artikel geven kunt u geld besparen bij het versturen van pakketpost. Bijvoorbeeld door goede afspraken met de koerier te maken. Ook vindt u informatie over welke koerier u voor welke dienst kunt bestellen. Verder geven we informatie over de documenten die u nodig hebt bij het versturen van pakketpost.

1. Wat is pakketpost?

Moet u uw goederen via pakketpost, gewone post of met vrachtverzending laten vervoeren?Dit is afhankelijk van de goederen die u wilt verzenden. Bij het versturen van pakketpost moeten de pakjes voldoen aan de bepaalde afmetingen en bepaalde gewichtslimieten.

Wilt u bijvoorbeeld pakketpost naar het buitenland versturen en gebruikt u de dienst van UPS om de pakjes te verzenden? Dan gaan de pakjes naar een distributiecentrum dat alleen pakjes accepteert die minder dan 68kg wegen. Ook mag de langste zijde van het pakket niet langer zijn dan 270cm.

2. Welk transportbedrijf moet ik kiezen? 

Elk transportbedrijf heeft bepaalde voor- en nadelen. Welk transportbedrijf voor u het meest geschikt is hangt af van het soort transport dat u nodig hebt. Er zijn vijf verschillende soorten transportbedrijven voor het versturen van pakketpost.

  • Internationale transportbedrijven die over de hele wereld verzenden zoals UPS, FedEx, DHL en TNT
  • Nationale postbedrijven zoals bijvoorbeeld PostNL
  • Regionale postbedrijven zoals bijvoorbeeld GLS
  • Lokale vervoerders
  • Particuliere vervoerders

Internationale transportbedrijven

Internationale transportbedrijven hebben een zeer efficiënt transportnetwerk over de hele wereld. Ook bieden ze u de mogelijkheid om uw pakjes tijdens het verzendproces te volgen. Dit zijn zeer grote bedrijven die vooral werken met standaardprocedures voor het versturen van pakketpost. Daardoor zijn internationale vervoerders minder flexibel dan kleinere transportbedrijven. Wilt u pakjes naar het buitenland versturen? Dan zijn internationale transportbedrijven vaak een goede keuze voor het versturen van pakketpost. Deze bedrijven vervoeren de pakjes namelijk altijd van deur-tot-deur. Ook zorgen ze dat alle documenten die de douane nodig heeft worden aangevraagd. In de rest van dit artikel kunt u meer lezen over het vinden van de beste prijs voor het versturen van pakketpost.

Nationale postbedrijven

Nationale postbedrijven bezorgen de meeste pakjes binnen de grenzen van een bepaald land. Maar het is wel mogelijk om uw pakjes met een nationaal postbedrijf naar het buitenland te verzenden. Normaal gesproken duurt het bij deze bedrijven 5-10 dagen voordat uw pakjes in het buitenland aankomen. Er zijn echter ook een aantal nadelen als u voor het versturen van pakketpost kiest voor een nationaal postbedrijf. Als u het pakje wilt volgen brengt dit bijvoorbeeld aanvullende kosten met zich mee. En u zult de pakjes zelf bij het postkantoor moeten afleveren.

Regionale postbedrijven

Meestal hebben regionale postbedrijven een of meerdere magazijnen in Nederland  en de omringende landen. Vaak werken deze bedrijven samen met internationale transportbedrijven om uw goederen naar het buitenland te verzenden. Voor het versturen van pakketpost maken deze bedrijven vaak gebruik van privévoertuigen.

Lokale vervoerders

Lokale vervoerders beschikken vaak over één of meerdere grotere of kleinere vrachtwagens. Welke vrachtwagen er wordt gebruikt is afhankelijk van hoeveel pakketten er moeten worden vervoerd. Lokale vervoerders regelen over het algemeen alleen het vervoer van de goederen. Bij het regelen van de documenten die de douane nodig heeft, bieden deze vervoerders slechts tot op zekere hoogte ondersteuning. Over het algemeen zijn lokale vervoerders een stuk flexibeler dan grote transportbedrijven. Daardoor kunnen ze de tijden voor het afhalen en bezorgen van de pakketjes aanpassen aan uw behoeftes.

Particuliere vervoerders

U kunt de diensten die particuliere vervoerders aanbieden op verschillende websites vinden. Vaak zijn dit particulieren die een klein transportbedrijf hebben. Als ze een bepaalde route moeten rijden en laadruimte over hebben dan bieden ze hun dienst aan. Als u het versturen van pakketpost via een particuliere vervoerder regelt moet u rekening houden met een aantal zaken. Als uw pakketjes tijdens het vervoer beschadigd raken is het bijvoorbeeld vaak er ingewikkeld om daarvoor een vergoeding te krijgen.

versturen van pakketpost

3. Diensten voor het versturen van pakketpost naar het buitenland

Kiest u ervoor om uw pakketjes met een transportbedrijf of vervoerder naar het buitenland te verzenden? Dan kunt u vaak kiezen wanneer de pakketjes moeten worden bezorgd. Meestal hebt u twee verschillende opties. Bij de snelste optie worden uw goederen binnen enkele dagen bezorgd. Bij de andere optie duurt het vervoer iets langer en zullen uw pakjes binnen 7-10 dagen worden afgeleverd.

Bij beide opties worden de pakjes via hetzelfde transportnetwerk verzonden. Het enige verschil is de dienst die u bestelt en hoe snel de pakjes worden bezorgd. Kiest u voor de snelle dienst waarbij de pakjes binnen enkele dagen worden afgeleverd? Dan worden de pakjes in het systeem van de vervoerder gemarkeerd met een prioriteitsstempel. Dit is vergelijkbaar met het systeem dat luchtvaartmaatschappijen hebben voor de bagage van reizigers die business class reizen. Als de pakjes met prioriteit worden verzonden dan betekent dit dat de goederen worden getransporteerd met de eerstvolgende vrachtwagen. Ook worden de pakjes bij het sorteren met prioriteit behandeld waardoor de goederen zo snel mogelijk worden geleverd.

4. Vind de beste prijs voor het versturen van pakketpost

Bij transporteurs zijn de prijzen vaak een stuk lager dan de prijs die u moet betalen. In de meeste gevallen is het ook niet de moeite waard om zelf met de transporteur over de prijs te onderhandelen. Dit kan eigenlijk alleen een lagere prijs opleveren als u meer dan 100 verzendingen per jaar besteld.

Daarom is het altijd goedkoper om de dienst voor het vervoer van uw goederen via een vrachtvervoerder te bestellen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen op onze website. Hier kunt u de beste prijzen vinden voor het versturen van pakketpost. Ook bieden we een overzicht van de prijzen zodat u de verschillende prijzen makkelijk kunt vergelijken. Hebt u gevonden wat u zoekt? Dan kunt u de dienst voor het vervoer van uw goederen rechtstreeks op onze website bestellen.

Snelle levering van pakketpost

Wilt u dat de goederen die u verstuurd via pakketpost snel worden geleverd? Dan is het een goed idee om eerst de prijzen voor snel transport en normaal transport te vergelijken.  Soms is het prijsverschil op bepaalde routes voor pakjes met een bepaalde afmeting zeer klein. In andere gevallen kan het snel laten transporten van uw goederen 3 tot 4 keer zo duur zijn. Onze website biedt een overzicht van alle mogelijkheden zodat u de prijzen makkelijk kunt vergelijken.

Prijzen waarbij alle kosten zijn inbegrepen

Bestelt u de dienst voor het vervoer van uw goederen bij een transporteur? Dan moet u uitzoeken welke kosten bij de prijs zijn inbegrepen en welke niet. De kosten voor de vrachtbrief zijn vaak niet bij deze prijs inbegrepen. Dit betekent dat de koerier er zelf verantwoordelijk voor is dat deze gegevens worden ingevoerd in het systeem van het transportbedrijf. Als u de prijzen voor het transport gaat vergelijken is het belangrijk dat u op de hoogte bent van deze aanvullende kosten. Daardoor kunt u een goede inschatting maken van de totale prijs voor het transport.

Op onze website worden alleen prijzen weergegeven waarbij de kosten voor de vrachtbrief bij de prijs zijn inbegrepen. Ook alle andere kosten zijn al bij de prijs inbegrepen. Biedt de vrachtvervoerder geen optie om een prijsopgave te sturen waarbij alle kosten zijn inbegrepen? Dan zal Transporteca een deze prijsopgave gratis voor u maken. Wilt u de prijzen bekijken voor het versturen van pakketpost naar het buitenland? Of bent u benieuwd wat het kost om pakjes uit het buitenland te ontvangen? Dan kunt u de huidige prijzen voor deze diensten op onze website bekijken.

transporteca pakketpost

5. Praktische zaken als u een dienst voor postpakket hebt besteld

Hebt u een dienst voor pakketpost besteld? Dan zijn er drie zaken waar u van op de hoogte moet zijn:

  1. Verzendlabels
  2. Documenten
  3. Afhalen van uw pakketpost

Verzendlabels bij pakketpost

Het verzendlabel is een meestal een sticker die op de pakjes wordt geplakt. Op dit label staat informatie, bijvoorbeeld wie de zender en de ontvanger van het pakket is. Ook de naam van het transportbedrijf dat het pakje vervoert staat op het label weergegeven. Daarbij staat er ook een code op het label zodat de zending kan worden getraceerd.  Bestelt u via onze website een dienst voor het vervoer van de pakjes? Dan ontvangt de verzender van de pakjes automatisch een e-mail met de verzendlabels. Deze verzendlabels kunnen worden uitgeprint en op de pakjes worden geplakt.

Documenten bij het versturen van pakketpost

Wilt u pakjes versturen naar landen buiten de Europese Unie? Dan worden de pakjes door de douane gecontroleerd. Daarom moet het transportbedrijf een betalingsbewijs hebben waarop de waarde van de goederen is vermeld. Ook moet er een vrachtbrief beschikbaar zijn waarop wordt weergegeven wat er in de pakjes zit.

Het laten afhalen van uw pakjes

Er zijn twee momenten waarop u kunt regelen dat uw pakjes worden afgehaald. Als u het gehele transport bestelt dan kunt u meteen een dienst bestellen voor het afhalen van de goederen. U kunt er ook voor kiezen om dit op een later moment te regelen. Bijvoorbeeld als uw pakketjes klaar zijn om af te laten halen. Uiteraard ontvangt u de verzendlabels direct als u de bestelling plaatst. Wilt u daarna een dienst bestellen voor het afhalen van de goederen? Dan kunt u dit doen tot één dag voordat uw goederen worden bezorgd.

Op de verzendlabels worden meestal de instructies voor het afhalen van de goederen weergegeven. Normaal gesproken kunt u telefonisch contact opnemen met de transporteur die de goederen moet afhalen. Als u het referentienummer op het verzendlabel doorgeeft kunnen ze de goederen afhalen. Wanneer u voor 12 u ’s middags belt dan worden de pakketjes meestal de volgende dag afgehaald.