5 tips

Het versturen van pakketpost

Verzend pakjes naar het buitenland op een efficiënte, goedkope manier dankzij deze pakjesgids. Het is een verzameling van de meest belangrijke beslissingen die u dient te nemen alvorens pakjestransport te bestellen. Lees hoe u geld kunt besparen door de beste overeenkomsten af te sluiten, welke bedrijven u dient te gebruiken voor welke diensten, en wie welke documenten dient te krijgen.

1. Wat is pakketpost?

Of u pakketpost, gewone post of een vrachtverzending nodig heeft, hangt af van de goederen die u wenst te verzenden. Pakketpost houdt zich traditioneel bezig met standaardpakjes met specifieke afmetingen en gewichtslimieten.

Bijvoorbeeld, als u pakjes wenst te versturen naar het buitenland en u gebruikt de diensten van UPS om te verzenden, moeten de pakjes door een distributiecentrum gaan die enkel pakjes aanvaarden die minder wegen dan 68kg, en waarvan de langste zijde van het pakje niet langer mag zijn dan 270cm.

2. Welk transportbedrijf moet ik kiezen? 

Elk transportbedrijf heeft zijn eigen punten waar u kan van profiteren, dit hangt af van welk soort transport u nodig heeft voor de pakjes. Er zijn vijf soorten transportbedrijven voor pakjes:

  • Wereldwijde verzendbedrijven zoals UPS, FedEx, DHL, TNT
  • Postdiensten, zoals Post Danmark en PostNord
  • Regionale verzendbedrijven zoals GLS, Bring, 3×34
  • Lokale vervoerders
  • Onafhankelijk pakjesvervoer

Wereldwijde verzendbedrijven

Wereldwijde verzendbedrijven hebben een enorm efficient netwerk dat de wereld doorkruist, en ze geven u de mogelijkheid uw pakjes te traceren. De organisaties zijn groot en hun procedures zijn standaard en automatisch, wat flexibiliteit belemmert. Als u pakjes internationaal verstuurt, zijn deze bedrijven verkiesbaar omdat hun diensten deur-tot-deur transport garanderen, alsook de douaneprocedures aan beide kanten. Lees meer over hoe u een goede prijs voor pakjestransport bij verzendbedrijven vindt.

Postdiensten

Postdiensten zijn meestal lokaal, maar zijn ook sterk aanwezig doorheen de wereld. Normaal kunnen zee en redelijke wereldwijde dienst aanbieden binnen de 5-10 dagen, maar het traceren van pakjes zal u extra kosten, en u dient uw pakjes vaak zelf naar het postcentrum te brengen.

Regionale verzendbedrijven

Regionale verzendbedrijven hebben meestal een of meerdere warenhuizen in Nederlands en omliggende landen. Ze werken met een combinatie van privévoertuigen en partners, en ze kunnen uw pakjes ook internationaal verzenden, waarbij ze meestal afhankelijk zijn van een internationaal verzendbedrijf.

Lokale vervoerders

Lokale vervoerders hebben één voertuig of een vloot van vrachtwagens en camions die ze gebruiken om hun routes te plannen, naargelang waar ze orders ontvangen. U zou moeten verwachten dat de vervoerder verantwoordelijk is voor het transport zelf, en enkel bij de documenten en douane hulp biedt tot op zekere hoogte. Lokale vervoerders zijn meestal meer flexibel dan grote bedrijven, en kunnen hun ophalings- en leveringstijden aanpassen aan uw behoeftes.

Onafhankelijk pakjestransport

Onafhankelijk pakjestransport kan op heel wat portalen gevonden worden. Meestal zijn dit privépersonen die hun transportcapaciteiten aanbieden op routes die ze al rijden. U moet rekening houden dat indien uw pakjes niet arriveren of ze beschadigd worden, het enorm moeilijk is compensatie te bekomen.

Het versturen van pakketpost

3. Transportdiensten bij internationale verzending

Wanneer u met een verzendbedrijf pakjes naar het buitenland stuurt, kunt u meestal kiezen hoe snel deze geleverd worden. Meetal is er een snelle optie waar uw pakjes afgeleverd worden binnen enkele dagen, en een tragere optie waar uw pakjes afgeleverd worden binnen de 7-10 dagen.

Pakjes worden via hetzelfde transportnetwerk verzonden voor beide types, het enige verschil zit ‘m in de dienst. De snelle dienst markeert pakjes met een prioriteitstempel in het systeem, net zoals luchtvaartmaatschappijen doen met de baggage voor hun eerste-klas-reizigers. Dit betekent dat de pakjes met het eerste vertrek worden verzonden en ze worden steeds eerst behandeld bij het verdelen en leveren.

4. Vind de beste prijs voor postpakket versturen

Met verzendbedrijven zijn er vaak heel wat verschillen tussen de aangegeven prijzen en de prijzen die u bekomen. Het is vaak niet de moeite om zelf uw prijzen te onderhandelen indien u minder dan honderd verzendingen per jaar doet.

Verzenddiensten aankopen via een vrachtvervoerder is nuttiger dan de aangegeven prijs betalen. U kan het doen via dit portaal, waar de gunstige prijzen staan aangegeven en kunnen vergeleken worden in een makkelijk overzicht, en waar u online uw transport kan reserveren.

Snelle levering postpakket

Als u een snelle levering vereist, is het een goed idee zowel de prijzen voor snel en traag transport te vergelijken. Soms is er slechts een klein verschil in prijs voor bepaalde routes en pakjesafmetingen, soms kan het 3 à 4 keer zo duur zijn. Het portaal biedt een overzicht van deze diensten zodat u makkelijk kunt vergelijken.

All-in prijs

Als u direct van een verzendbedrijf koopt, moet u te weten komen wat in de dienst en de prijs zit. De zending notas zitten vaak niet in de dienst, wat betekent dat de verzender zelf verantwoordelijk is om deze info in te geven in het systeem van het verzendbedrijf. Om prijzen te vergelijken is het belangrijk op de hoogte te zijn van deze extra kosten, zodanig dat u de totale prijs kan inschatten.

Op het portaal is deze zendingsinfo steeds inbegrepen in de prijs, en alle extra kosten zijn reeds verrekend in de prijs die u ziet. Als de vrachtvervoerder de optie niet biedt, zal Transporteca het voorbereiden en verzenden, gratis. Als u pakjes naar of van andere landen dient te versturen, kan u de courante prijzen hier zien.

Praktische zaken als u postpakket heeft besteld

5. Praktische zaken als u postpakket heeft besteld

Eens u pakjestransport heeft besteld, zijn er drie dingen waar u van op de hoogte dient te zijn:

  1. Zendinglabels
  2. Documenten
  3. Ophaling

Zendinglabels bij pakketpost

Het zendingslabel is meestal een label dat men op pakjes plakt. Dit label bevat informative over wie de zender en ontvanger zijn, alsook de transportdienst en een referentie die men kan gebruiken om te traceren. Als u via ons portaal reserveert, krijgt de zender automatisch een email toegestuurd met een link naar uw zendingslabel, dat geprint kan worden en op de pakjes kan geplakt worden.

Documenten bij het verzenden van een pakje

Wanneer u pakjes verzendt buiten de EU, moeten ze via de douane gaan. Een transportbedrijf zal hiervoor een betalingsbewijs moeten voorleggen met de waarde van de goederen, alsook een lijst die specifieert wat er in de pakjes zit.

Ophaling van uw pakje

U kunt de ophaling bestellen wanneer u het transport aankoopt, of wanneer de pakjes klaar zijn voor ophaling. U kan uiteraard meteen uw zendingslabels ontvangen en dan uw ophaling organiseren tot de dag voordat uw pakjes geleverd dienen te worden. Zendingslabels hebben meestal instructies voor de ophaling. Normaliter belt u het verzendbedrijf op met het referentienummer van het zendingslabel en vraagt u om ophaling. Dit wordt gewoonlijk dan de dag nadien opgehaald, zolang u belt voor de middag.