Gids

Vrachtvervoerder voor goederentransport

Het Europese woord voor vrachtvervoer, ‘spedition’ (gerelateerd aan het Engelse woord ‘to expedite’) heeft haar origine uit het Italiaanse ‘spedizione’ (verzending) wat dan weer van het Latijnse ‘expeditio’ afstamt, ‘mars’ of ‘expeditie’. In de praktijk is een ‘vrachtvervoerder’ zowel de persoon als het bedrijf dat goederen nationaal of internationaal transporteert.

Wat is een vrachtvervoerder? 

Een iets algemenere definitie is dat een vrachtvervoerder een persoon of bedrijf is dat transport van goederen in onderaanneming afhandelt en organiseert.

Meestal is de vrachtvervoerder verantwoordelijk voor het combineren van enkele transportmethodes in één enkel algemeen transportproduct, en neemt hij ook verantwoordelijkheid voor het laden, het verschepen, de documenten en de opslag van de goederen. Dit wordt ook wel intermodaal transport genoemd.

Vind een vrachtvervoerder voor uw behoeftes op Transporteca

Vrachtvervoerders zijn erg verschillend. Er zijn transportbedrijven die hun eigen transportmiddelen bezitten, zoals vrachtwagens, schepen, treinen, vliegtuigen en warenhuizen. Sommige vrachtvervoerders hebben hun eigen middelen niet, en werken er ook niet mee. Deze vrachtvervoerders kopen ruimte op de verschillende transportmethodes en bundelen ze samen in een handig pakket; ze zorgen ook voor de documenten en verkopen transportoplossingen aan hun klanten.

Een vrachtvervoerder kan in theorie ‘iemand met een GSM en een emailadres’ zijn. In de praktijk is er echter meer nodig. De meeste vrachtvervoerders kiezen ervoor toch enkele eigen middelen te hebben, zoals een warenhuis voor hun hoofdafzetmarkt.

Verschillende type vrachtvervoerders

Verschillende type vrachtvervoerders

Vrachtvervoerders zijn er in heel wat maten en gewichten; van grote globale bedrijven met honderden kantoren en honderdduizenden werknemers, tot nationale bedrijven of kleine bedrijfjes met slechts één persoon die werkt met een GSM en (misschien) een vrachtwagen.

Op de internationale markt van vrachtvervoerders vindt u bedrijven zoals DHL, Kuehne & nagel, Schenker en Panalpina. Deze zijn allemaal Europese bedrijven met globale kantoren die u een ‘compleet pakket‘ van diensten kan aanbieden waardoor uw goederen van één plaats ter wereld naar de andere gebracht kunnen worden. De enige Nederlands spelers op dit niveau zijn DSV en Damco, die bezit worden door Maersk. Volgens Logistics Management, zijn ze de wereld’s elfde en zeventiende grootste vrachtvervoerders te wereld.

Vervoerders in Nederland

Bedrijven zoals Prime Cargo, Blue Water Shipping, Alpi en Leman zijn de top op de Nederlands markt. Deze bedrijven hebben hun hoofdkwartier in Nederland en hun kantoren in een beperkt aantal steden – vooral in China en VSA -, voor andere landen schakelen ze derde personen in.

Er zijn ook heel wat kleinere vrachtvervoerders die één kantoor hebben in Nederland en agenten gebruiken om hun overzeese cargo te regelen.

Welke vrachtvervoerder moet ik kiezen?

Welke vrachtvervoerder moet ik kiezen?

We raden kleinere Nederlandse bedrijven, ondernemers en personen zonder veel verzendervaring aan om met één van de grootste Nederlandse vrachtvervoerders in zee te gaan. Ze zijn groot genoeg om hun eigen mensen te hebben op de belangrijke plaatsen, maar niet te groot zodat een kleine klant geen goeie service kan bekomen. Ze leveren in het algemeen uitstekende diensten.

Wat is een goede vrachtvervoerder?

De essentiële vraag is wat een goede vrachtvervoerder maakt. Een vrachtvervoerder – persoon of bedrijf – moet zijn ‘stiel’ kennen, hij moet in staat zijn de cargo van punt A naar punt B te transporteren binnen de bepaalde tijd, voor een bepaalde prijs. Het moet ook erkend worden dat 90% van de taak berust op communicatie. Of deze communicatie plaatsvindt in persoon, via de telefoon of via de automatische updates van een IT systeem of email of website, maakt niet veel uit. De meeste mensen die verzendingen bestellen, kunnen veranderingen verdragen zolang ze op voorhand ingelicht worden. Het hoofdcriterium voor de keuze van vrachtvervoerder zou daarom de bekwaamheid zijn om zijn klanten geïnformeerd te houden.

Vergelijk transportkosten op Transporteca

We raden aan dat u uw netwerk aanspreekt voor referenties van twee of drie vrachtvervoerders. Hou een gesprek met elk van hen en maak een snelle beslissing wie u denkt de beste diensten te leveren. Als u een alternatief wil, kan u ook vrachtvervoerders zoeken en hun producten vergelijken op

Als u een alternatief wilt, kunt u ook vrachtvervoerders zoeken en hun producten vergelijken op Transporteca. We hebben onze deelnemende vrachtvervoerders reeds gescreend zodat u een garantie hebt inzake exacte transittijden, een vaste prijs en goede communicatie.