Incoterm beknopte gids

FOB verzendingsvoorwaarden uitgelegd

De Incoterms werden ontwikkeld om duidelijk te maken wie verantwoordelijk is voor de taken, kosten en risico’s van de internationale handel. In deze korte handleiding gaan we in op de FOB verzendingsvoorwaarden en leggen we uit wat deze voor u als importeur betekenen.

Binnen de internationale handel zijn een aantal internationale handelsvoorwaarden overeengekomen, ook wel de Incoterms genoemd. Dankzij deze 11 Incoterms is het voor zowel de verkoper als de koper altijd volledig duidelijk wie verantwoordelijk is en betaalt voor de zeven stappen van het vervoersproces, ongeacht met welk deel van de wereld u ook handel drijft.

FOB of Free on Board is een internationale handelsterm die precies definieert wanneer de kosten, eigendom en risico’s van een product van de verkoper aan de koper worden overgedragen.

Voor FOB specifiek de overdracht van deze verplichtingen van verkoper aan koper gebeurt op het moment dat het product aan boord van het schip, vliegtuig of trein wordt geladen in de haven van herkomst, luchthaven of terminal zoals overeengekomen in het contract tussen verkoper en koper.

FOB beknopte gids

In deze video legt Morten Laerkholm, Transporteca's oprichter en CEO, de basisprincipes van de handel op FOB-voorwaarden uit.

In de praktijk betekent dit dat wanneer u de FOB verzendoptie op Transporteca selecteert, de prijs die u op het scherm krijgt, alles omvat van de haven, luchthaven of terminal van herkomst tot het opgegeven afleveradres op de bestemming. Dit omvat alle transportkosten, alsmede de kosten die verbonden zijn aan de inklaring bij invoer op de plaats van bestemming.

Door de kosten van uw leverancier en de transportkosten van Transporteca bij elkaar op te tellen, kunt u eenvoudig uw totale kosten voor het aan land brengen berekenen.

Voor meer informatie over de meest voorkomende handelstermen, zie ons artikel over Incoterms. U kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen via e-mail, telefoon of chat. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.