5 tips

Verzenden vanuit Canada

Goederen verzenden vanuit Canada is niet ingewikkeld. Maar het is wel handig als u van tevoren van een aantal zaken op de hoogte bent. In deze handleiding geven we een aantal tips en oplossingen voor het verzenden vanuit Canada. Zo kunt u tijd en geld besparen bij het boeken van uw transport. Ook geven we een overzicht van de fouten die het meest worden gemaakt bij het verzenden vanuit Canada.

1. Registratie als u wilt importeren vanuit Canada

Bent u een medewerker of de eigenaar van een bedrijf en wilt u goederen importeren vanuit Canada? Dan moet uw bedrijf als importeur zijn ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel.

Hebt u goederen uit Canada geïmporteerd en is uw bedrijf is niet als importeur geregistreerd bij de KvK? Dan worden uw goederen vastgehouden door de Belastingdienst. Pas als uw bedrijf als importeur is geregistreerd worden de goederen door de douane vrijgegeven. Zorg er in dat geval voor dat uw bedrijf uiterlijk 14 dagen na aankomst van de goederen als importeur is geregistreerd. Als dit niet het geval is dan worden de goederen na 14 dagen op uw kosten teruggestuurd naar de leverancier.

Canadese btw

In Canada worden de prijzen normaal gesproken exclusief btw weergegeven (er zijn enkele uitzonderingen, zoals brandstofprijzen). De hoogte van de btw kan per staat verschillen en bedraagt tussen de 5% en 15%.

Er zijn drie soorten btw in Canada: federale btw, btw per staat en een combinatie van die twee. Wat u precies aan btw moet betalen is afhankelijk van het feit uit welk staat de goederen afkomstig zijn. U kunt hier meer informatie over de btw vinden.

Wilt u commerciële goederen verzenden vanuit Canada? Dan moet u erop letten dat uw leverancier u geen btw in rekening brengt. We weten uit ervaring dat het zeer moeilijk is om het bedrag voor de btw terug te krijgen als u dit eenmaal hebt betaald.

2. Douaneregels bij het importeren vanuit Canada

Bent u van plan om commerciële goederen te verzenden vanuit Canada? Dan moet u deze goederen altijd bij de douane aangeven. Daarbij maakt het niet uit wat de totale waarde van de goederen is. Het bedrag dat u moet betalen voor het importeren van de goederen wordt bepaald door de waarde van de goederen. De totale waarde is het bedrag dat op de factuur word vermeld. Daarbij worden ook de transportkosten opgeteld voor het vervoer van de goederen naar de grens met de EU. Als laatste worden hier de kosten voor de optionele transportverzekering bij opgeteld.

Staat de waarde van de goederen niet op de factuur aangegeven? Dan maakt de Belastingdienst een inschatting van de waarde om de totale waarde te berekenen. Gaat u goederen verzenden vanuit Canada en maakt u de afspraak dat de leverancier betaalt voor het transport? Dan is dit een overeenkomst volgens voorwaarden van CFR, CIF, of DAP. U moet er dan voor zorgen dat de kosten voor het transport apart op de factuur worden vermeld. Als dit niet het geval is dan loopt u het risico dat de Belastingdienst dit bedrag optelt bij de invoerbelasting. Het komt er dan op neer dat u dubbele kosten betaalt terwijl dit niet nodig is.

De vrachtvervoerder kan de douanekosten en de productomschrijving op de paklijst of de factuur vinden. Eerst wordt er bepaald in welke categorie de goederen moet worden ingedeeld. Dit wordt gedaan door de HS-code, waarbij elke categorie een eigen HS-code heeft. Vervolgens wordt in het systeem van de Belastingdienst opgezocht wat de douanekosten voor de goederen zijn.

Nederlandse btw bij import van particuliere goederen

U moet Nederlandse btw betalen als u particuliere goederen wilt importeren vanuit Canada. Alle goederen die een waarde van meer dan EUR 10 hebben moeten bij de douane worden aangegeven. De regel is dat er douanekosten betaald moeten worden voor verzendingen die een waarde van meer dan EUR 200 hebben. Wilt u de waarde van de goederen die u wilt importeren uit Canada berekenen? Dan is dit bedrag in dit geval exclusief de kosten voor het transport.

Omdat Canada geen lid is van de EU kunnen er beperkingen gelden op het invoeren van bepaalde goederen. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst voordat u goederen gaat importeren vanuit Canada. Dan weet u zeker of er wel of geen beperkingen gelden voor de goederen die u wilt importeren. Zo gelden er bijvoorbeeld beperkingen als u goederen zoals alcohol of tabaksproducten wilt verzenden vanuit Canada. Maar voor de meeste goederen gelden geen beperkingen waardoor u de meeste producten zonder problemen kunt importeren.

Verzenden vanuit Canada

3. Kies de beste vorm van transport van Canada naar Nederland

Als u goederen wilt verzenden vanuit Canada dan hebt u twee opties om de goederen te laten vervoeren. U hebt de keuze om de goederen via luchttransport of via zeetransport te transporteren. Bij het kiezen van de vorm van transport zijn een aantal zaken zeer belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u van tevoren weet wanneer u wilt dat de goederen in Nederland aankomen. Ook moet u weten wat de afmetingen en het gewicht is van de goederen die u wilt verzenden. Het kan ook een overweging zijn om de vorm van transport te kiezen die het meest milieuvriendelijk is.

Zeetransport vanuit Canada

Als u kiest voor zeetransport dan duurt het ongeveer 3-6 weken voordat uw goederen in Nederland aankomen. De exacte vervoerstijd is afhankelijk vanuit welke haven in Canada uw goederen worden verscheept.

Bij zeevracht die wordt verzonden vanaf de oostkust is de vervoerstijd ongeveer 3-4 weken. Bij ladingen die vanaf de westkust vertrekken duurt het ongeveer 4-6 weken voordat de goederen in Nederland zijn. Daarnaast moeten de goederen door de leverancier naar de haven worden vervoerd. Als de goederen met een goederentrein worden getransporteerd, dan kan dit proces van een dag tot een week in beslag nemen. Wanneer de goederen zijn aangekomen in Nederland worden uw producten binnen enkele dagen op het door u opgegeven adres afgeleverd.

Luchttransport vanuit Canada

Als u kiest voor luchttransport dan kunnen uw goederen binnen 2-3 dagen in Nederland zijn. Dit is de snelste maar ook de duurste optie. Als u kiest voor een goedkopere vorm van luchttransport dan duurt het 10-12 dagen voordat uw goederen aankomen. Er zijn twee soorten bedrijven die luchtvracht kunnen vervoeren. Ten eerste wordt standaard luchtvracht vervoerd door luchtvaartmaatschappijen. Ten tweede kunnen zendingen via luchttransport worden vervoerd door koeriersdiensten. Koeriersdiensten zoals bijvoorbeeld Fedex, UPS, en DHL beschikken over eigen vliegtuigen om luchtvracht te transporteren.

Wilt u uitzoeken wat voor u de goedkoopste optie is om goederen te verzenden vanuit Canada? Dan is het belangrijk dat u weet wat het volume en het gewicht is van de goederen die u wilt importeren.

Hebt u met uw leverancier in Canada afgesproken dat u verantwoordelijk bent voor het vervoer van de goederen? Dan is luchttransport de goedkoopste optie als de goederen zwaarder zijn dan 300 kg. Meestal is luchttransport ook de goedkoopste optie als uw goederen een volume van meer dan 2 kubieke meter hebben. Bent u er alleen verantwoordelijk voor dat de goederen naar de dichtstbijzijnde haven of luchthaven worden getransporteerd? Dan is luchttransport de goedkoopste optie als uw goederen een volume van 1 kubieke meter hebben of 150 kg wegen.

Verzenden vanuit Canada Transporteca

Losse vracht

Zeetransport is een goede optie als u losse vracht wilt verzenden. Dit geldt voor goederen die een volume van minder dan 15 kubieke meter hebben. Dan zullen uw goederen worden vervoerd in een container waarin ook goederen van andere importeurs worden getransporteerd. Hebben de goederen die u wilt verzenden vanuit Canada een volume dat groter is dan 15 kubieke meter? Dan is het goedkoper om voor het transport van de goederen de capaciteit van een hele container te bestellen. Als u kiest voor zeetransport dan speelt het gewicht van uw goederen geen grote rol. Het maximale gewicht voor zeevracht is namelijk een stuk hoger dan het maximale gewicht voor luchtvracht.

Houd er wel rekening mee dat de verschillende manieren van vervoer een ander effect op het milieu hebben.

4. Transportkosten bij het importeren vanuit Canada

Canada is een zeer groot land, het is zelfs één van de grootste landen ter wereld. Door de enorm grote afstanden is het binnenlandse transport relatief duur. Daarom zijn de afspraken die u met uw leverancier maakt zeer belangrijk. Zo is het van belang of u of uw leverancier verantwoordelijk is voor het vervoer van de goederen naar de haven of de luchthaven. Dit kan veel invloed hebben op de totale transportkosten als u goederen wilt importeren vanuit Canada.

Bent u zelf verantwoordelijk voor het vervoer van de goederen naar de haven of de luchthaven? Dan kan het zo zijn dat de afstand tussen het distributiecentrum en de haven of luchthaven enorm groot is. Bijvoorbeeld als de goederen die u wilt verzenden vanuit Canada in een distributiecentrum in Edmonton, Alberta zijn opgeslagen. De dichtstbijzijnde haven is dan de haven van Vancouver die 1200 kilometer van Edmonton is verwijderd. In dat geval moet u eerst de transportkosten betalen voor het vervoer van Edmonton naar Vancouver. En vervolgens moet u nog betalen voor het transport naar Nederland.

5. Pakketjes verzenden vanuit Canada

Als u een pakket vanuit Canada naar Nederland wilt versturen dan kunt u kiezen voor een koeriersdienst. Houd er wel rekening mee dat de verzendkosten per koerier enorm kunnen verschillen. Wilt u dat uw pakket snel vanuit Canada naar Nederland wordt verzonden? Als u geen contract hebt zoals bijvoorbeeld een groothandel dan hebt u een aantal opties. Zo kunt u zelf contact met de vervoerder opnemen en met de koerier over de prijs onderhandelen. Maar de makkelijkste manier is om onze zoekfunctie te gebruiken. Dan krijgt u meteen een overzicht van de prijzen van alle koeriers. En als u zoekt via Transporteca krijgt ook nog eens korting op de prijs voor het verzenden van uw goederen. Uiteraard worden uw producten op dezelfde, snelle manier verzonden.

Dienst voor transport vanuit Canada bestellen via Transporteca

Zoekt u via onze website naar de prijzen voor uw verzending vanuit Canada? Dan bent u er zeker van dat u de beste prijzen zult vinden voor het importeren vanuit Canada.  We werken alleen samen met vrachtvervoerders die zijn gespecialiseerd in het transporteren van goederen van Canada naar Nederland. Deze vervoerders beschikken allemaal over een uitgebreid transportnetwerk. Via onze zoekfunctie kunt u zowel de prijzen voor zeetransport als luchttransport vinden. Als u de dienst voor het transport op Transporteca bestelt dan bieden we tevens een prijsgarantie. Daardoor bent u ervan verzekerd dat u nooit onvoorziene kosten hebt.