En win-winsituatie

Ex-works zonder afhalen

Als u Ex-works zonder afhalen met uw leverancier afspreekt dan kunt u kosten besparen. Bij deze voorwaarden vervoert de leverancier de goederen alleen naar het distributiecentrum in het land van herkomst. Op deze manier wordt de aankoopprijs van de goederen lager en kunt u op besparen op de totale transportkosten.

Ex-works zonder afhalen is een aangepaste vorm van de Ex-works voorwaarden. Dit is wat Ex-works zonder afhalen in het kort inhoudt. De leverancier vervoert de goederen naar het distributiecentrum in het land van herkomst. Bij andere voorwaarden wordt dit door de vrachtvervoer gedaan die door de koper wordt betaald. In dat geval betaalt de koper van de goederen niet voor alle 7 stappen van het internationale verzendproces. De leverancier betaalt voor de eerste stap en de koper is verantwoordelijk voor de overige 6 stappen.

Ex-works zonder afhalen een variant van Ex-works

98% van de geïmporteerde zendingen die op Transporteca worden geboekt, zijn FOB of EXW. De overige 2% van de boekingen worden volgens de variatie op de EXW voorwaarden gedaan. Binnen Transporteca noemen we deze voorwaarde Ex-works zonder afhalen. Deze variatie op EXW is geen officiële Incoterm (u kunt hier meer over Incoterms lezen). Daarom worden er verschillende benamingen voor deze voorwaarden gebruikt. (Dit geldt overigens ook voor de officiële Incoterms). Sommige mensen noemen dit ‘Ex-works vanaf haven’ of ‘Ex-works vanaf distributiecentrum’. Deze termen betekenen allemaal hetzelfde.

Maar het staat vast dat veel meer mensen van deze voorwaarden zouden kunnen profiteren.

De 7 stappen bij internationale verzendingen

Het concept van Ex-works zonder afhalen is vrij eenvoudig. Maar als u de gebruikte termen niet kent dan kunt u altijd nogmaals onze pagina de Internationale verzendkosten bekijken.

transportproces

Dit proces bestaat uit de volgende 7 stappen:

1. Wegtransport naar (lucht)haven van vertrek (afhalen goederen)
2. Inklaren van de goederen door de douane (land van herkomst)
3. Overslag van de goederen (land van herkomst)
4. Vervoer van de goederen (zeetransport of luchttransport)
5. Inklaren van de goederen door de douane (land van bestemming)
6. Overslag van de goederen (land van bestemming)
7. Wegtransport
naar bezorgadres (levering goederen)

Als u kiest voor de FOB voorwaarden dan betaalt u voor de stappen 4-7. De verzender betaalt voor de stappen 1-3.

Als u kiest voor de Ex-works voorwaarden dan betaalt u voor de stappen 1-7. De verzender betaalt in dat geval voor geen van de 7 stappen.

Als u kiest voor de voorwaarden Ex-works zonder afhalen dan betaalt u voor de stappen 2-7. De verzender betaalt in dat geval voor stap 1.

Waarom is dit een win-winsituatie?

We zullen dit duidelijk maken aan de hand van een voorbeeld. Uw verzender bevindt zich in China en kan het transport van uw goederen redelijk eenvoudig regelen. Dit is een pallet met machineonderdelen. Deze moeten vanuit de fabriek aan de rand van de stad naar het distributiecentrum bij de haven worden vervoerd.  De kans is groot dat er meer vracht van de fabriek naar de haven moet worden getransporteerd. Daarom zijn de meerkosten voor dit transport in verhouding zeer laag.

Als u dit vervoer zelf wil regelen dan moet u hier een buitenlands transportbedrijf inschakelen. Dit transportbedrijf schakelt vervolgens een transportpartner in China in om het vervoer te verzorgen. De partner moet vervolgens een Chinees transportbedrijf inschakelen om het uiteindelijke transport te regelen. Bij deze oplossing zijn naast uzelf dus nog drie andere partijen betrokken, wat drie kostenposten betekent. Als de verzender het transport zelf regelt dan is er aan de andere kant maar één kostenpost.

Als een transportbedrijf het vervoer van de goederen verzorgt is er nog een nadeel. Deze vrachtwagen moet vaak lange ritten maken om door de hele stad goederen af te halen. Als uw leverancier het vervoer regelt dan geldt dat probleem niet. Deze vrachtwagen wordt namelijk geladen met goederen van verschillende kopers en rijdt vervolgens rechtstreeks van het distributiecentrum naar de haven.

Wie betaalt de verzender om dit te regelen?

Dat doet u zelf.

Over het algemeen brengt de verzender u een toeslag in rekening om dit te regelen. De vervoerder heeft namelijk kosten omdat hij een eigen vrachtwagen heeft en een chauffeur in dienst heeft. Het kan ook zo zijn dat de vervoerder een lokaal transportbedrijf moet inhuren.

ex-works zonder afhalen

Meestal is deze toeslag een stuk lager dan het bedrag dat u betaalt als u zelf een transportbedrijf inhuurt. U betaalt de verzender bijvoorbeeld EUR 100 terwijl u het transportbedrijf EUR 200 zou moeten betalen.

Hoe kunt u Ex-works zonder afhalen bestellen?

Vraag uw verzender eerst of hij kan regelen dat de goederen bij het magazijn worden afgeleverd. Als dit mogelijk is, vraagt u uw vrachtvervoerder wat de prijs is als de goederen volgens de voorwaarden Ex Works (Af Fabriek) zonder afhalen worden geleverd.

Als u op het portaal van Transporteca naar importprijzen zoekt, zijn de FOB-voorwaarden (Vrij aan boord) als standaardoptie geselecteerd. Op de pagina met zoekresultaten kunt u eenvoudig de leveringsvoorwaarden wijzigen in EXW (Af Fabriek) of Ex Works (Af Fabriek) zonder afhalen. Klik op ‘geavanceerde opties weergeven’ om de optie EX Works (Af Fabriek) zonder afhalen te selecteren.

Als u vragen hebt over Ex Works (Af Fabriek) zonder afhalen of als u meer informatie wilt over de mogelijkheid om op ons portaal de leveringsvoorwaarden te wijzigen, kunt via onze chat of per e-mail contact met ons opnemen.