Startersgids

Importeren vanuit Hongkong

Bij internationaal transport moet u met een aantal dingen rekening houden, dat geldt ook voor het importeren vanuit Hongkong. Maar als u zich van tevoren goed voorbereidt dan zal u dat erg helpen tijdens het transportproces. Op die manier kunt u de meest gemaakte fouten die worden begaan bij het importeren vanuit Hongkong vermijden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken waar u aan moet denken. Op die manier willen we u helpen om het transportproces probleemloos te laten verlopen.

Handel met Hongkong

Hongkong is een gedeeltelijk autonome regio en heeft een eigen munteenheid. Ook beschikt het gebied over een eigen rechtssysteem en een eigen belastingbeleid. Toch valt Hongkong nog steeds onder het bestuur van China en bevindt zich in het uiterste zuiden van de Volksrepubliek. De luchthaven van Hongkong is de drukste luchthaven voor internationaal vrachtvervoer ter wereld. En de haven van Hongkong behoort tot één van de drukste havens voor vrachtschepen. Dit komt vooral omdat de haven van Hongkong een zogenaamde “vrije haven” is. Dit betekent dat alle goederen die naar of vanuit Hongkong worden verscheept niet door de douane gecontroleerd hoeven worden. Doordat deze douanereglementen niet van toepassing zijn, is Hongkong een populaire (doorvoer)haven voor internationale handelaren. De belastingtarieven in Hongkong behoren tot de laagste ter wereld en de belastingregels zijn zeer eenvoudig.

importeren vanuit hongkong

U kunt hier meer lezen over de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Hongkong. Voor meer informatie over de handel tussen de EU en Hongkong kunt u hier klikken.

FOB of EXW bij het importeren vanuit Hongkong?

FOB (Free On Board) en EXW (Ex Works) zijn de twee handelsvoorwaarden die het meest worden gebruikt. Dit geldt zowel voor goederenvervoer vanuit een ander continent als voor het importeren vanuit Hongkong. Bij de FOB voorwaarden worden de goederen van deur-tot-deur bezorgd waarbij uw leverancier verantwoordelijk is voor alle lokale transportkosten. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor het transporteren van de goederen naar het distributiecentrum van de vervoerder. Maar ook de kosten voor het overslaan en het inklaren van de goederen. U kunt ook met de leverancier afspreken om de goederen volgens de EXW voorwaarden te importeren vanuit Hongkong. Dan bent u verantwoordelijk voor alle transportkosten om de goederen van deur-tot-deur te laten bezorgen.

Beide voorwaarden hebben voor- en nadelen. Welke voorwaarden voor u het voordeligst zijn is afhankelijk van het soort goederen dat u wilt laten vervoeren.

Voordelen van FOB voorwaarden

Als u goederen wilt importeren vanuit Hongkong dan zijn de FOB voorwaarden meestal iets goedkoper dan de EXW voorwaarden. Dit komt omdat de leverancier in het land van herkomst vaak een lagere prijs kan afspreken voor de lokale transportkosten dan de vervoerder die u hebt gekozen. Dit geldt echter alleen als u een LCL (less than container load) verzending wilt laten vervoeren. Bij FCL (full container load) zijn er namelijk geen financiële voordelen wat betreft de lokale transportkosten.

Als u kiest voor de FOB voorwaarden hoeft u niet te zorgen voor de benodigde documenten in het land van herkomst. In dit geval is het namelijk de verantwoordelijkheid van de leverancier dat deze documenten worden aangevraagd. Tot slot is het vrij eenvoudig om een prijsopgave te krijgen voor een verzending volgens de FOB voorwaarden.  Het is echter iets meer moeite om een prijsopgave te krijgen voor de kosten voor het afhalen van de goederen. Deze prijs is namelijk afhankelijk van het soort goederen dat u wilt laten afhalen.

Nadelen van FOB voorwaarden

U loopt het risico dat uw leverancier weigert om voor de lokale transportkosten te betalen. Al is volgens de FOB voorwaarden wel afgesproken dat dit de verantwoordelijkheid van de leverancier is. Waarschijnlijk brengt de leverancier u voor de lokale transportkosten extra kosten in rekening. Hierdoor zullen uw totale transportkosten hoger worden.

Voordelen van EXW voorwaarden

U hebt van begin tot eind volledige controle over de verzending van de goederen en de daarbij komende kosten. Over het algemeen is het ook iets goedkoper om uw goederen volgens de EXW voorwaarden te importeren vanuit Hongkong. Dan vermijdt u de kosten voor het lokale transport die door de leverancier in rekening worden gebracht. Zoals hierboven vermeld worden deze kosten wel in rekening gebracht als u voor de FOB voorwaarden kiest.

Nadelen van EXW voorwaarden

Deze voorwaarden zijn meestal de duurste oplossing aangezien u verantwoordelijk bent voor het hele transportproces. Als u kiest voor de EXW voorwaarden bent u er ook verantwoordelijk voor dat de goederen worden ingeklaard. Daarom moet u een vrachtvervoerder kiezen die beschikt over een licentie om te mogen exporteren (indien van toepassing). Als u eenmaal voor een vervoerder gaat kiezen moet u op een aantal zaken letten. Zo moet de vervoerder in staat zijn om uw goederen van deur-tot-deur te bezorgen. Ook moet deze vervoerder weten hoe ervoor gezorgd kan worden dat de goederen worden ingeklaard.

Zorg ervoor dat u goed uitzoekt welke voorwaarden bij het importeren vanuit Hongkong voor u het meest voordelig zijn. Het is ook belangrijk om de afspraken die u maakt op papier te zetten. Dan is er nooit sprake van twijfel over de voorwaarden die zijn afgesproken.

U kunt hier meer lezen over de FOB en EXW voorwaarden. Zo kunt u bepalen welke voorwaarden voor u het meest voordelig zijn bij het importeren vanuit Hongkong.

Hebt u alle gegevens van de goederen die u wilt verzenden bij de hand? Dan kunt u de prijzen van zowel de FOB als de EXW voorwaarden makkelijk met elkaar vergelijken. U kunt voor de prijsberekening voor het importeren vanuit Hongkong gebruik maken van onze Prijscalculator.

luchttransport importeren vanuit hongkong

Zeetransport of luchttransport?

Als u moet kiezen voor één van deze manieren van vervoer dan zijn er twee zaken die het belangrijkst zijn. Dat zijn de vervoerstijd en de kosten. Als u uw goederen van deur-tot-deur wilt laten verzenden dan duurt dit gemiddeld 35-40 dagen als u kiest voor zeetransport. Als u kiest voor luchttransport dan is de vervoerstijd normaal gesproken ongeveer 10 dagen. Dit afhankelijk van het feit of u kiest voor standaard luchttransport of luchttransport met prioriteit.

Zeetransport: FCL of LCL?

Bij zeevracht die in een container wordt vervoerd kunt u kiezen voor LCL of FCL. Deze termen hebben betrekking op de verschillende manier waarop u uw goederen kunt laten verschepen. Bij FCL (Full Container Load) hebt u de beschikking over een volledige container voor het vervoer van uw goederen. Als u kiest voor LCL (Less than Container Load) dan wordt een container met andere importeurs “gedeeld”.

Daarbij bepalen het gewicht en het volume van uw goederen welke optie voor u het meest voordelig is. Als vuistregel geldt dat verzendingen met een volume kleiner dan 15 m³ het best als stukgoederen (LCL) kunnen worden verzonden. Terwijl zendingen met een volume boven de 15 m³ het best in een volledige container (FCL) kunnen worden vervoerd.

U kunt kiezen uit drie verschillende soorten containers als u goederen wilt importeren vanuit Hongkong: een container van 20 voet, 40 voet en een 40 voet highcube.
Een 20-voet container kan een gewicht van 24.000 kg dragen en heeft een capaciteit van ongeveer 30 m³.
Een 40-voet container heeft een capaciteit van 26.000 kg en heeft een inhoud van rond de 60 m³.
De 40 voet-highcube-container kan een gewicht van 28.500 kg dragen en heeft een capaciteit van 70 m³.

Bij FCL (stukgoederen) wordt de prijs berekend op basis van het volume (vierkante meter) van de verzending. Dan weet de vervoerder hoeveel ruimte uw goederen in beslag nemen. Het maximale gewicht dat per zeevracht vervoerd kan worden is 1000 kg per m³. Omdat deze grens zo hoog is zal het gewicht van uw goederen waarschijnlijk geen invloed hebben op de prijs. Tenzij u natuurlijk zeer zware goederen wilt importeren vanuit Hongkong die dit maximale gewicht overstijgen.

zeetransport importeren vanuit hongkong

Luchttransport

De prijs van luchtvracht wordt daarentegen berekend op basis van het totale gewicht van de goederen die u wilt transporteren. Daarom is het zo dat hoe zwaarder de goederen zijn, hoe hoger de transportkosten zullen zijn.

De prijs wordt dus bepaald op basis van het “volumegewicht” van de zending die u wilt importeren vanuit Hongkong.

In de praktijk betekent dit dat de prijs wordt berekend met de “Dimensional Weight Factor” of DIM-factor. Hierbij wordt het volume (LxBxH) van de verzending gedeeld door een waarde die de luchtvaartmaatschappij bepaald. Deze waarde is afhankelijk van de capaciteit van het vliegtuig. Op deze manier kan de luchtvaartmaatschappijen ook  passende prijzen berekenen voor lichte en grote goederen.

Over het algemeen staat de DIM-factor voor 166,67 kilogram per kubieke meter.
Dit betekent dat er normaal gesproken voor elke kubieke meter aan goederen 167 kg wordt berekend. Dit geldt ook als uw zending in werkelijkheid lichter is en bijvoorbeeld maar 50 kg weegt. Weegt één kubieke meter aan goederen die u wilt verzenden 250 kg, dus meer dan 167 kg? Dan betaalt u per kilogram in plaats van voor het volumegewicht. In dat geval wordt u dus een bedrag in rekening gebracht dat overeenkomt met 250 kg.

Vormen van transport vergelijken

Als u de twee manieren van transport vergelijkt dan is zeetransport vaak de goedkoopste optie. Uiteraard zijn de prijsverschillen tussen grote en zware zendingen enerzijds en kleine en lichte zendingen anderzijds wel groot. Maar voor lichte en kleine zendingen is luchttransport over het algemeen de goedkoopste optie.

Daarom is het altijd een goed idee om de prijzen van de beide vormen van transport met elkaar te vergelijken. Dan kun u uitzoeken wanneer zeetransport de goedkoopste optie is als u goederen wilt importeren vanuit Hongkong. Ook kunt u bekijken wanneer luchttransport de voordeligste vorm van transport is. U kunt de prijzen voor zowel zeetransport en luchttransport vinden door gebruik te maken van onze prijscalculator.

Voorbeelden van prijzen

Hongkong – Amsterdam (FOB)
3,3 m³ / 830kg – Zeetransport
EUR 645

Hongkong – Rotterdam (FOB)
20-voet container – Zeetransport
EUR 2.043

Hongkong – Eindhoven (FOB)
12 m³ / 6.200kg – Zeetransport
EUR 1.754

Hongkong – Utrecht (EXW)
0,8 m³ / 54kg – Luchttransport
EUR 926

fcl lcl importeren hongkong

EORI Registratienummer

Als u goederen wilt importeren vanuit Hongkong of andere Europese landen dan moet u een EORI-nummer aanvragen. Het is verplicht om een EORI-nummer te hebben als u wilt importeren vanuit of exporteren naar derde landen (niet-EU-landen). Hebt u nog geen EORI-nummer? Dan ontvangt u deze over het algemeen vijf dagen nadat u de aanvraag hebt ingediend.

Wilt u producten importeren die slechts in beperkt hoeveelheden mogen worden geïmporteerd? Dan kunt u daar in dit artikel meer over lezen.

Voor meer informatie over de belangrijke zaken bij het importeren, kunt u hier kijken.

Douanekosten

Wilt u goederen importeren vanuit Hongkong of een ander land dat geen lid van de EU is? Dan moet u uw geïmporteerde goederen aangeven bij de douane en douanekosten over deze goederen betalen. Meestal worden de goederen door een derde partij zoals de vrachtvervoerder of de koerier bij de douane aangegeven. Hoeveel douanekosten u moet betalen is afhankelijk van het land waaruit de goederen worden geïmporteerd.  Daarom moet u de productcode (HS-code) van uw goederen weten om de hoogte van de douanekosten te kunnen berekenen.

Voor meer informatie over invoerbelastingen en het vinden van de HS-code kunt u hier klikken.

Als u de goederencode weet dan kunt u deze code invoeren in de TARIC databank van de Europese Unie. Dan kunt u meer informatie krijgen over de belasting die op het product moet worden betaald. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of er een belastingontheffing of een gereduceerd belastingtarief van toepassing is.

Importeren vanuit Hongkong met Transporteca

Hebt gekozen of u de goederen via zeetransport of luchttransport naar Nederland wilt vervoeren? Dan is de volgende stap het zoeken van een vrachtvervoerder die de goederen naar Nederland kan transporteren.

Maar het kan een hele uitdaging zijn om van tevoren een offerte met de totale transportkosten te krijgen. Daardoor komt het regelmatig voor dat importeurs meer kosten hebben dan ze in eerste instantie hadden gedacht. En dit zorgt uiteraard voor negatieve ervaringen.

Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande prijsopgave die echt door een vrachtvervoerder is gemaakt. Begrijpt u welke kosten er door de verschillende toeslagen worden gedekt?

Prijsopgave voor het importeren vanuit Hongkong

Wij willen graag voorkomen dat u zo’n onduidelijke en onoverzichtelijke prijsgave krijgt. Daarom zijn alle kosten bij de prijs inbegrepen als u uw transport via Transporteca boekt. We kunnen garanderen dat er geen onverwachte of aanvullende kosten in rekening worden gebracht. Het enige dat u daarvoor hoeft te doen is de juiste gegevens van uw zending invullen als u het transport bestelt. Stel u hebt een transport besteld voor het afhalen van goederen met een volume van 1 m³. Maar bij aankomst blijken de goederen een volume van 3 m³ te hebben. Dan zullen er uiteraard wel aanvullende kosten in rekening worden gebracht.

Maar het kan ook zo zijn dat het volume van uw zending in werkelijkheid kleiner is dan u hebt opgegeven. Dan zullen we het prijsverschil volledig terugbetalen. We hebben natuurlijk liever dat er bij het boeken van het transport de juiste gegevens worden ingevuld. Zo kunt u de informatie over het gewicht en het volume van uw goederen eenvoudig bij uw leverancier opvragen. Dan hoeft niemand zich zorgen te maken over het sturen van extra rekeningen of het terugbetalen van kosten. En we kunnen ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid ruimte in de container of het vliegtuig beschikbaar is.

Transportkosten berekenen op Transporteca

U kunt onze prijscalculator voor het boeken van uw transport hier proberen. Als u de juiste transportdienst hebt gevonden dan kunt u het transport direct online bestellen. Daarna zullen we snel een e-mail versturen naar de Nederlandse vrachtvervoerder en uw leverancier in Hongkong. Dan kunnen ze het vervoer van de goederen onderling afstemmen. Dit is uiteraard afhankelijk van de voorwaarden die u hebt gekozen.

Als u vragen hebt over het importeren vanuit Hongkong, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. We beantwoorden uw vragen graag via [email protected] of telefonisch op het telefoonnummer: +44 20 3769 6586.